Ga naar de inhoud
Blaftaks

Meerderheid Tweede Kamer wil af van hondenbelasting

Beeld © Erik van 't Woud

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat hondeneigenaren niet langer belasting hoeven te betalen voor hun viervoeter. De helft van de gemeenten heft nu nog een 'blaftaks'. De Tweede Kamer praat vanmiddag over de belasting nadat hondeneigenaar Gary Yanover het onderwerp via een burgerinitiatief op de politieke agenda wist te zetten. "Deze belasting is alleen maar bedoeld om de kas van gemeenten te spekken."

Gary Yanover, baasje van hond Luna, mag vandaag het debat over de hondenbelasting openen. Hij krijgt zes minuten spreektijd. "Een onrechtvaardige belasting is het. Bovendien zijn de verschillen tussen gemeenten groot. De ene gemeente vraagt niets, de andere 125 euro voor een hond."

Yanover haalde 60.000 handtekeningen op en daarmee belandde het burgerinitiatief op de politieke agenda.

Meerderheid is voor afschaffen

Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat een meerderheid van de Tweede Kamer van de belasting af wil. VVD, SP, PVV, PvdD, JA21, Forum, Groep van Haga, BBB, BIJ1 willen dat gemeenten de belasting niet meer kunnen heffen. Het CDA wil gemeenten die mogelijkheid niet ontnemen.

"De hondenbelasting is geen eerlijke belasting. Dus op termijn willen we van de 'teckeltaks' af", zegt VVD-Kamerlid Daan de Kort. "Het is ook een rare belasting. Er zijn gemeenten waar je niets betaalt, maar in bijvoorbeeld Groningen betaal je 130 euro."

Op welke termijn de belasting voor de liberalen verleden tijd moet zijn, is aan het kabinet. De partij dient daarvoor een motie in. 

Oudste belastingen

De hondenbelasting is een van de oudste belastingen in Nederland. (jaartal: 1446). De belasting is ooit ingevoerd om hondsdolheid te bestrijden. Gemeenten mogen zelf bepalen of ze wel of geen belasting heffen op een hond.

Volgens het CBS waren er in 2020 nog 193 gemeenten (van de 352) die hondenbelasting vroegen aan baasjes: dat is iets meer dan de helft.

Jaarlijks is dat goed voor 51 miljoen euro. Het aantal gemeenten dat de belasting heft, daalt wel: in 2019 lag het aantal gemeenten 8 procent hoger. Van alle gemeenten begroot Den Haag volgens het CBS de hoogste opbrengst, ruim 2 miljoen euro per jaar. 

Goudvissenbelasting

Ook Hans Smolders van de Groep Van Haga strijdt al jaren tegen de belasting. Het Tilburgse Kamerlid probeerde de belasting als raadslid in zijn eigen gemeente al af te schaffen, maar dat lukte toen niet. "Je ziet dat steeds meer gemeenten ermee stoppen. Nu willen we het landelijk regelen zodat alle gemeenten met deze manier van belastinggeld innen stoppen", zegt Smolders. "Het is beter als burgers worden beloond voor goed gedrag."

Ook voor de SP is het duidelijk. "Afschaffen die handel", zegt Kamerlid Renske Leijten. "Het hebben van een huisdier is voor heel veel mensen van grote waarde. Daar zou je geen belasting over moeten betalen. We hebben ook geen kattenbelasting of goudvissenbelasting." 

Stoppen 

Gary Yanover uit Kortgene hoopt dat zijn motto: 'Opruimen is verplicht – hondenbelasting niet!' eindelijk uitkomt. "De belasting is alleen maar bedoeld om de kas van gemeenten te spekken. Steeds meer gemeenten stopten er al mee. Ik noem Rotterdam, Dronten en Goes. Nu de rest van het land nog."