Slecht gehuisvest

Roemeense arbeidsmigranten Limburg weer terecht

09 juni 2021 19:27 Aangepast: 09 juni 2021 19:43
Beeld © Gemeente Maasgouw

De vijftig Roemeense arbeidsmigranten die twee weken geleden onder 'mensonterende' omstandigheden werden gevonden op een boerderijcomplex in Limburg zijn terecht. Vijf of zes van hen zijn teruggegaan naar Roemenië, de anderen zijn op twee verschillende plekken ondergebracht.

Dat zegt burgemeester Strous van Maasgouw. Linne, de plaats waar het bedrijf zich bevindt waarvoor de mensen werken, valt onder Maasgouw. Strous wil niet zeggen waar ze nu verblijven. "Het is aan de eigenaar om te vertellen waar, daar heb ik geen bevoegdheid toe." Wel laat Strous nagaan of de nieuwe huisvesting voldoet aan de eisen.

Intimiderend

De vijftig Roemenen werden ontdekt bij een gezamenlijke controle van de gemeente met de vreemdelingenpolitie en de Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Onder de werknemers was ook een 'voorman, iemand uit Roemenië die de boel in het gareel hield'. De anderen waren bang voor hem, zei burgemeeester Strous eerder. "Hij was intimiderend en mensen konden niet vrijuit spreken."

De gebouwen waarin ze waren ondergebracht, voldeden niet aan de eisen. Onder meer de brandveiligheid liet ernstig te wensen over. Dus werden de eigenaren door de burgemeester gesommeerd een andere woonplek te zoeken. "Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever internationale arbeiders huisvesting te geven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gemeente haalt Roemenen uit aftandse woning: 'Geen idee waar ze nu zijn'

Strous weet niet hoe het verder gaat met de werknemers die nog in Nederland zijn. "Het aspergeseizoen loopt nog een week. Gaan ze dan ergens anders werken, of terug naar Roemenië? Dat weet ik niet. Ze zijn nu buiten onze gemeente, dus daar eindigt onze verantwoordelijkheid."

Wakker geschud

Wel zegt de burgemeester wakker te zijn geschud. "Dit laten we niet meer gebeuren." Daarom onderhoudt hij nu contact met gemeenten in de buurt en wil hij weten hoe de nieuwe situatie van de werknemers is. Ook wil hij weten of het hier om een vorm van mensenhandel of intimidatie ging, en of de gemeente nog gerechtelijke stappen kan en moet ondernemen.

Ook heeft Strous gesproken met Emile Roemer, voorzitter van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten, die na het incident aankaartte dat er in heel Nederland geen zicht is op het aantal gastarbeiders en waar ze wonen. Strous wil zorgen dat de arbeiders zorg krijgen en geregistreerd wordt wie waar slaapt. En er moet alleen nog gewerkt worden met gecertificeerde uitzendbureaus.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore