Een bijzonder natuurfenomeen zal vandaag te zien zijn in Nederland: een gedeeltelijke zonsverduistering. Op het hoogtepunt van de verduistering zal 17 procent van de zon aan het zicht onttrokken worden door de maan. "Het is altijd bijzonder", zegt Buienradar-meteoroloog Marjon de Hond.
De zonsverduistering begint vandaag om 11.19 uur. Dan schuift de maan langzaam aan de rechterkant voor de zon. Het lijkt alsof er een hap uit de zon is genomen, die langzaam groter wordt.

Hoe vaak komt het voor?
Meestal zijn op aarde twee zonsverduisteringen per jaar te zien, soms drie of vier. Vijf zonsverduisteringen in één jaar is mogelijk, maar erg zeldzaam.
Goed zicht
En belangrijk: het is hier naar verwachting ook goed zichtbaar, want er zullen niet hele dikke wolken zijn, denkt De Hond. "Er zal een beetje sluierbewolking zijn en wat stapelwolken. Maar we zullen het over het algemeen goed kunnen zien."
De Hond waarschuwt geïnteresseerden wel om hun ogen goed te beschermen als ze willen kijken. "Je moet echt een eclipsbril dragen. Dat beschermt als enige voldoende. Omdat het een gedeeltelijke eclips is, kan het voor veel schade zorgen als je dat niet doet. Dus gebruik géén zonnebril, géén CD en ook géén fotonegatief. Die beschermen je ogen niet voldoende. Je kan je ogen daar flink mee beschadigen."
Halverwege de eclips zal de 'hap' zich aan de aan de bovenkant van de zon bevinden. De grootste hap is zichtbaar om 12.23 uur, dan zal 17 procent van de zon bedekt zijn. Daarna verdwijnt de eclips langzaam weer. Dat gebeurt via de linkerkant van de zon. In totaal duurt de verduistering ruim twee uur. Om 13.31 uur is het spektakel voorbij.
Bekijk ook: Sprakeloos, mijn mond viel open', honderden beleven zonsverduistering Zuid-Amerika
Volledige verduistering
In Nederland zal het gaan om een gedeeltelijke eclips, maar op andere plekken in de wereld zal de verduistering wel volledig zijn. "In Canada, Groenland en de Noordpool zal een totale ringvormige eclips te zien zijn. Daar is nog een ring van de zon te zien zijn. Dat komt omdat de maan relatief ver van de aarde staat, zodat die de zon niet volledig bedekt."
Een hele eclips is bijzonder om mee te maken, zegt De Hond. "Soms stoppen de vogels even met fluiten. Ik hoorde het verhaal dat vlak voordat de een hele verduistering voorbij was, er een haan begon met kraaien, omdat de zon weer op zou komen. Dat vond ik mooi."