Pfizer

Kabinet gaat kinderen boven 12 met medisch risico vaccineren tegen corona

09 juni 2021 13:36 Aangepast: 09 juni 2021 14:04
Minister Hugo de Jonge maakte het besluit bekend. Beeld © ANP

Het kabinet gaat kinderen tussen de 12 en 17 jaar die een medisch risico hebben, vaccineren tegen corona. Dat heeft het kabinet besloten na advies van de Gezondheidsraad. De kinderen worden vanaf eind juni opgeroepen voor een prik. De groep bestaat uit 60.000 tot 100.000 kinderen.

Het gaat om risicogroepen die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik en om kinderen met obesitas. In uitzonderlijke gevallen zouden behandelend artsen de mogelijkheid moeten krijgen om een beslissing te nemen, vindt de raad. 

Ringvaccinatie

Om kinderen vanaf 12 jaar uit risicogroepen te beschermen die om medische redenen niet zelf gevaccineerd kunnen worden, adviseert de Gezondheidsraad zogeheten ringvaccinatie. Dat wil zeggen dat alle huisgenoten vanaf 12 jaar gevaccineerd worden. 

Volgens de raad hebben kinderen met een chronische aandoening in vergelijking met gezonde kinderen een verhoogd risico op een ernstig beloop van corona. Ook worden sommige kinderen beperkt in hun dagelijks leven, uit angst voor de gevolgen van een besmetting, schrijft de raad in het advies. "Vaccinatie levert deze kinderen zowel directe als indirecte gezondheidswinst op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pfizer wil goedkeuring van EMA voor vaccineren kinderen vanaf 12 jaar

De raad heeft de indirecte gezondheidseffecten zwaar meegewogen in het advies. "Kinderen met chronische medische aandoeningen zijn vaak sterk beperkt in activiteiten zoals naar school gaan en sporten", zegt voorzitter van de Gezondheidsraad Bart-Jan Kullberg.

Zelfde dosis als volwassenen

Volgens de Gezondheidsraad is het BioNTech/Pfizervaccin voldoende werkzaam en voldoende veilig voor gebruik bij kinderen vanaf 12 jaar. Ze kunnen dezelfde dosis als volwassenen krijgen.

Er zijn wel bijwerkingen op de korte termijn, maar die zijn mild of matig van ernst en meestal binnen enkele dagen verdwenen, zegt Kullberg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede Kamer wil dat De Jonge 'hoog-risico-kinderen' snel laat vaccineren

Het Europees Geneesmiddelenbureau oordeelde onlangs ook al dat het coronavaccin van Pfizer/BioNTech geschikt en veilig is voor jongeren vanaf 12 jaar. De Europese Commissie besloot daarop dat het is toegestaan om hen te vaccineren.

Of dat gaat gebeuren, beslist ieder EU-land zelf. Roemenië is daar zodra dat kon mee begonnen, Polen volgt deze week en ook de Duitse regering is van plan om op termijn tieners uit te nodigen voor vaccinatie.

16- en 17-jarigen

Momenteel worden in Nederland 16- en 17-jarige jongeren met een medische indicatie gevaccineerd tegen het virus. Het gaat bijvoorbeeld om kinderen die lijden aan bloedkanker of neurologische aandoeningen die de ademhaling dwarszitten.

Ook jongeren met het syndroom van Down en morbide obesitas komen in aanmerking. Verder worden vaccins vrijgemaakt voor jongeren die een transplantatie hebben gehad of daarop wachten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom krijgen jongeren onder de 18 geen vaccinatie?

Bekijk ook: Vooral vrouwen hebben klachten na een vaccinatie, dit is hoe dat komt

Van hoofdpijn en misselijkheid tot een zeer zeldzame vorm van trombose. Het zijn allemaal bijwerkingen van coronavaccins. En wat opvalt: de meldingen komen vooral van vrouwen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore