Groep 8

Schoolkamp wordt afgeraden, zomerkamp mag wel: 'Niet het afscheid dat hoort'

09 juni 2021 12:56 Aangepast: 09 juni 2021 13:13
Illustratief beeld Beeld © Getty Images

Waar het scholen wordt afgeraden om op schoolkamp te gaan, maken organisaties van zomerkampen zich klaar om juist snel weer van start te gaan. Het zorgt voor verwarring onder ouders, en voor veel teleurstelling bij groep 8'ers. "Ze hebben het gevoel dat ze niet het afscheid van school krijgen dat ze zouden willen."

Ga niet op schoolkamp. Dat is het dringende advies van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan basisscholen in Nederland. Het ministerie volgt de adviezen van het OMT en de richtlijnen van het RIVM, legt een woordvoerder uit. "Op dit moment moeten scholen contacten zoveel mogelijk beperken, zodat het onderwijs verantwoord open kan zijn."

Meten met twee maten

Maar ouders vinden dat er met twee maten gemeten wordt. Er is veel verwarring over de kampen, zegt Marjet Winsemius van de Stichting Werkende Ouders. "Hoezo mogen we wel naar de buitenschoolse opvang en samen sporten, maar niet samen op kamp? Er zit geen logica in. Daar is veel irritatie over. Zo'n kamp is een belangrijk moment qua afsluiting." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Slob in brief aan kinderen groep 8: 'Het was wel een heel apart jaar'

Daarom nemen ouders en scholen het heft in eigen hand. "Heel veel scholen doen het toch, ondanks dat het wordt afgeraden. Die scholen gebruiken bijvoorbeeld zelftesten voor leerkrachten."

Leonoor Seidel is een van die ouders. Ze staat zelf voor de klas en heeft een 12-jarige dochter op een andere basisschool. Op de school waar Leonoor werkt, gaat het groep 8-kamp door, op die van haar dochter niet. 

Afscheid nemen

Ze besloot daarom zelf iets te organiseren. Vrijwel alle leerlingen uit groep 8 gaan nu mee naar een kampeerboerderij. "Superfijn, de ouders waren direct enthousiast. Ondanks dat het in een weekend moet, we krijgen die tijd niet van school."

Voor kinderen die niet op kamp kunnen, is dat heel teleurstellend, zegt ze. "Ze krijgen het gevoel dat ze niet het afscheid krijgen dat hoort. Alsof ze gewoon zo, zonder acht op te slaan, kunnen vertrekken. Terwijl ik denk dat we moeten kijken naar wat er wel kan in de ruimte die er is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leervertraging door corona: lagere score op eindtoets groep 8

Ondertussen mogen zomerkampen wel gewoon doorgaan. In april gaf het kabinet al goedkeuring voor de kampen. Dat komt omdat het twee totaal verschillende dingen zijn, zegt Robin Middel van het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie.

"In het onderwijs geldt dat prioriteit wordt gegeven aan het daadwerkelijk geven van lessen aan leerlingen. Achterstanden moeten worden ingehaald. Daarom worden schoolkampen nu afgeraden, net als schoolreisjes en excursies."

Dat is volgens hem niet te vergelijken met een zomerkamp, dat geen onderwijsdoelstellingen heeft. "Van het begin af aan is gestimuleerd dat jongerenactiviteiten doorgang konden vinden. Die activiteiten voor jongeren zijn te koppelen aan het openen van de samenleving, en hebben dus een heel ander karakter."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Niet één, maar drie jaar in de brugklas: 'Dit systeem geeft meer ruimte'

Dus maakt Henri Oosterveld, de eigenaar van de kampplek van Tweehek Recreatie, zijn accommodaties al klaar voor de komst van 120 kinderen. Slaapplekken worden geregeld, het terrein klaargemaakt, evenals de computerruimtes voor een computerkamp.

Zo'n kamp is prima te organiseren als je alle basisregels in acht neemt, zegt Froukje Haijer van het Steunpunt Kindervakanties. "Kampen kunnen goed worden georganiseerd als we de basisregels handhaven. We volgens een protocol dat samen met de vereniging van kinderartsen is geschreven en waar het RIVM ook naar heeft gekeken."

Dat betekent dus wel dat zomerkampen er heel anders uitzien dan voorheen. Dat geldt ook voor het kamp van Oosterveld. Er staan bordjes om de looprichting aan te geven en er zijn er weinig uitstapjes. Waar normaal gesproken inkopen worden gedaan in het dorp, komen er nu winkeltjes op het kamp zelf waar kinderen bijvoorbeeld snoep kunnen kopen. "We willen dit jaar bubbels creëren zodat we de kampen veilig kunnen organiseren."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljarden voor onderwijs 'maar ministeries hadden scherpe kritiek'

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore