Ga naar de inhoud
Gedwongen seks

1 op de 10 studentes slachtoffer van seks zonder instemming

Ruim een op de tien vrouwelijke studenten in Nederland heeft tijdens haar studie seks gehad zonder dat zij daarmee instemde. Dat meldt Amnesty International op basis van representatief onderzoek door I&O Research. Bij mannen gaat het om 1 procent.

Amnesty gaat praten met universiteiten en hogescholen over hoe zij studenten betere bescherming kunnen bieden tegen seksueel geweld.

Fysiek geweld

Ruim duizend Nederlandssprekende hbo- en wo-studenten kregen in het onderzoek de vraag voorgelegd of er bij hen wel eens seksuele penetratie was geweest zonder hun instemming. Meestal was er dan sprake van aandringen of doorgaan zonder te checken of de ander het wel wilde.

In 10 procent van de gevallen van seksuele penetratie zonder instemming werden slachtoffers gedwongen met fysiek geweld.

Ruim de helft van de slachtoffers beschouwde de ervaren seks zonder instemming niet als verkrachting. Velen vonden de gebeurtenis niet ernstig genoeg of voelden zich medeverantwoordelijk.

Wet
Lees ook:
Wet aangepast: onvrijwillige seks wordt altijd verkrachting

Oók verkrachting bij geen instemming

Alle vormen van seks tegen iemand wil wordt binnenkort juridisch ook verkrachting. Het kabinet wil iemand straks kunnen veroordelen als de dader wist, of had moeten weten, dat zijn slachtoffer geen seks wilde, ook als er geen verzet is geweest bij het slachtoffer. Nu staat nog in de wet dat er sprake moet zijn van dwang, geweld of bedreiging om van verkrachting te spreken. In een nieuwe wet van minister van Justitie Ferd Grapperhaus is een dader ook strafbaar als die had moeten weten dat de ander geen seks wilde. Het wetsvoorstel wordt nu beoordeeld voor advies.

Vervolgen
Lees ook:
Vervolgen van verkrachter wordt eenvoudiger door nieuwe wet

Toch doorzetten

Verkrachting is nu strafbaar als er sprake is van dwang, geweld of bedreiging door de dader. Vorig jaar kwam minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) met een aangescherpt wetsvoorstel. Daarin staat dat verkrachting strafbaar moet zijn als de een wist dat de ander geen seks wilde, maar toch doorzette.

Uit eerder onderzoek van Amnesty bleek dat een op de vijf van alle Nederlandse vrouwen ouder dan zestien jaar seks zonder eigen instemming meemaakte. Onder mannen was dat 3 procent.

Onderwijsinstellingen verantwoordelijkheid nemen

Volgens de mensenrechtenorganisatie moeten hogeronderwijsinstellingen meer verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid en het welzijn van studenten. Uit het onderzoek blijkt dat zo’n 60 procent van de ondervraagden niet weet waar op hun onderwijsinstelling zij hulp kunnen krijgen na verkrachting.

"Om te beginnen moeten hogescholen en universiteiten gedegen protocollen opstellen en duidelijk en regelmatig hierover communiceren met hun studenten", aldus directeur Amnesty Nederland Dagmar Oudshoorn. Oudshoorn zegt geschokt te zijn door het aantal slachtoffers onder studenten.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) spreekt van een 'hardnekkig' en 'wijdverspreid' probleem waar te veel studenten het slachtoffer van worden. LSVb-voorzitter Lyle Muns noemt het pijnlijk om te zien hoe grootschalig het seksueel misbruik is. "Dit is onacceptabel en vergt meer aandacht en actie van zowel onderwijsinstellingen als de studentengemeenschap."

Medische
Lees ook:
Medische kosten na seksueel geweld vergoed: 'Drempel om hulp te zoeken omlaag'