Geen test, geen quarantaine

Boeken maar: nog eens zeven Europese landen van oranje naar geel

09 juni 2021 11:19 Aangepast: 09 juni 2021 12:31
Voorlopig hebben nog eens zeven landen de kleurcode geel gekregen. Beeld © ANP

Het reisadvies voor zeven Europese landen verandert morgen van oranje naar geel. Het gaat om Duitsland, Italië, Luxemburg, Oostenrijk, Polen, Slowakije en Tsjechië.

Reizigers naar 'gele' landen hoeven bij terugkomst in Nederland geen negatieve test meer te laten zien. Ook hoeven ze niet in quarantaine.

Noorwegen toch nog oranje

Het reisadvies voor Noorwegen blijft op oranje staan vanwege de strenge inreisbeperkingen, maar mensen die terugkomen uit het land hoeven niet meer in quarantaine omdat het aantal coronagevallen laag is. Ook hoeven ze geen negatieve PCR-test te overleggen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt, dat aanvankelijk ook Noorwegen bij de 'gele' landen had gezet.

Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat daarin een fout is gemaakt. "Anders dan eerder vermeld, blijft de kleurcode in het reisadvies voor Noorwegen oranje. Dit in verband met een inreisverbod waardoor reizen naar Noorwegen niet mogelijk is. Alleen inwoners van Noorwegen worden toegelaten."

Andere gele landen

De zeven landen komen op de lijst waarvoor code geel al langer geldt. In Europa gaat het dan om Bulgarije, Finland, Hongarije, Ierland, IJsland, Malta, Portugal en Roemenië. Ook een aantal eilanden staat op de lijst, zoals de Balearen en de Canarische eilanden, die onder Spanje vallen. (Klik hier voor de actuele wereldkaart met kleurcodes van het ministerie van Buitenlandse Zaken.)

Het ministerie wijst erop dat de landen zelf nog wel inreisbeperkingen kunnen instellen voor mensen uit het buitenland. Dan kan het bijvoorbeeld gaan om een negatieve test of om de verplichting om na aankomst in quarantaine te gaan. Dat staat, land voor land opgesomd, in de lijst met reisadviezen van het ministerie.

Besmettingscijfers

Voor het aanpassen van de kleurcode kijkt het ministerie naar het advies van het RIVM. Ook wordt overlegd met het ministerie van Volksgezondheid. Het RIVM kijkt vooral naar besmettingscijfers, het aantal terugkerende reizigers dat besmet is geraakt, het aantal afgenomen tests in een bepaald land en het percentage positieve tests.

Aanpassing:

Dit artikel is in de loop van de dag aangepast. Aanvankelijk werd op basis van foute informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld dat ook Noorwegen tot de 'gele' landen zou behoren. Later kwam het ministerie met een correctie: Noorwegen blijft op oranje staan vanwege de strenge inreisbeperkingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op vakantie in oranje gebied: ben je verzekerd?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore