Ga naar de inhoud
Drie aanbieders

Ga jij binnenkort op vakantie naar de ruimte? 5 vragen beantwoord

Even lekker op vakantie, maar toch net iets anders willen dan normaal. Een reisje naar de maan misschien? Nu nog alleen een optie voor de allerrijksten, zoals miljardair Jeff Bezos. Gisteren werd bekend dat hij in juli meegaat met de eerste toeristische vlucht van Blue Origin. Maar zullen dit soort reisjes ooit beschikbaar komen voor de gewone burger?

Deze en vier andere vragen bespreken we met ruimtevaartexpert Jeroen Glazener. Hij is verbonden aan het Nederlandse ruimtevaartagentschap, NSO.

Amazon-baas
Lees ook:
Amazon-baas Bezos gaat komende maand de ruimte in

1. Is dit het eerste geval van een toeristische vlucht naar de ruimte?

Hier kunnen we meteen duidelijk over zijn. Het is zeker niet de eerste toeristische vlucht naar de ruimte. Er zijn eerder astronauten geweest die zelf hun reis naar de ruimte hebben gefinancierd. Zij verbleven toen op ruimtestation ISS. Dit is lang uit den boze geweest, maar het mag sinds een aantal jaren weer. Wel met veel voorwaarden.

Dit is niet wat Bezos gaat doen. Hij gaat wel naar de ruimte toe, maar dan ook echt nèt, vertelt Glazener. "Hij komt boven de 100 km dus dan kun je het ruimte noemen. Maar het is eigenlijk een capsule die recht omhoog gaat. Daar even 10 minuten blijft hangen en dan weer rechtlijnig naar beneden gaat. Hij gaat bijvoorbeeld niet om een baan rond de aarde. Het is dus, als je het over ruimtevaart hebt, eerder een sprongetje dan een echte ruimtereis."

Vlees
Lees ook:
Vlees kweken op Mars? De ruimtevaart zoekt uit of het kan

2. Wat is het verschil tussen de drie grote aanbieders van ruimtereizen?

Op dit moment zijn er drie grote spelers als het gaat om ruimtevaarttoerisme. Met elk hun eigen miljardair als boegbeeld en eigenaar. Jeff Bezos met zijn bedrijf Blue Origin. Richard Branson met Virgin Galactic en Elon Musk, die de baas is van SpaceX. "Die eerste twee, Blue Origin en Virgin Galactic, zitten eigenlijk in dezelfde markt als het gaat om ruimtevaarttoerisme. Musk heeft een ander doel", vertelt Glazener.

"Musks einddoel is naar Mars vliegen en daar een kolonie stichten. Hij doet het toerisme erbij. De reizen die hij wil gaan aanbieden, zijn ook anders dan de reizen die Branson en Bezos willen aanbieden. Zij willen 'betaalbare' ruimtevluchten aanbieden. Maar dat zijn dus van die sprongetjes waar we het eerder over hadden. Musk wil echt vluchten aanbieden die in een baan rondom de aarde gaan cirkelen en dat je dan na een paar dagen weer veilig op aarde landt. Deze zijn gelijk ook een stuk duurder."

SpaceX
Lees ook:
SpaceX lanceert maanmissie betaald met cryptomunt Dogecoin

3. Zal de gewone toerist ooit een ruimtereis kunnen maken?

Glazener: "Dat zal hem voorlopig niet worden. Zeker niet als we hebben over het type vlucht wat Elon Musk wil maken. Een zo'n vlucht zal je tientallen miljoenen kosten. Ook in de toekomst. Bezos en Branson zullen waarschijnlijk in het betaalbare segment van de ruimtevaart vallen. Maar ook hun prijzen zullen rond de 250.000 dollar blijven zitten. Dat is voor een bepaalde groep betaalbaar, ook als je niet bij de allerrijksten hoort. Maar voor de meeste mensen nog steeds onbereikbaar."

4. Waarom zit er zo'n verschil in de prijzen tussen Musk, Branson en Bezos?

Glazener: "Zoals gezegd is dit een bijprojectje voor Musk. Wat extra geld verdienen, voor dat uiteindelijke doel. Hij kan het zich dus veroorloven om er zoveel geld voor te vragen, omdat het geen verdienmodel voor hem is. Daarnaast zit er een wereld van verschil tussen de reizen die Musk van plan is aan te bieden tegenover die andere twee. Om in een baan van de aarde te komen moet je ook 25 keer sneller dan het geluid gaan. Dat is vele malen ingewikkelder dan wat Bezos wil gaan doen.

Bekijk ook: Vijfmaal is scheepsrecht: SpaceX-raket succesvol geland

01:29

''Branson en Bezos zijn van plan hier een verdienmodel van te maken en dit als een soort luxetripje aan de rijken aan te bieden. Branson zal wel iets duurder worden waarschijnlijk. De vlucht met dat raketvliegtuigje duurt namelijk iets langer. Zo'n 2 uur ongeveer. Bezos zal het segment daaronder aanspreken. Maar qua hoogte en wat je allemaal zal zien, zal het ongeveer hetzelfde zijn."

5. Welke haken en ogen zitten er nog aan reizen naar de ruimte?

Ook in 2021 is het nog heel ingewikkeld om de ruimte in te komen. Zo zijn er volgens Glazener dan ook nog genoeg bruggen die moeten worden overwonnen.

"De uitspraak, 'it's rocket science', bestaat niet voor niets. Het is nog steeds heel ingewikkeld om in de ruimte te komen, omdat de techniek achter raketten nog steeds heel ingewikkeld is. Ruimtetoerisme staat nog altijd in zijn kinderschoenen, maar het feit dat het bestaat en we het erover kunnen hebben, is al bizar. Het wordt iets gewoner, maar het gaat echt nog wel even duren voordat we het gewoon kunnen noemen."