Ga naar de inhoud
Reactie op miljoenendeal

Baas LCH: 'Sywert noemde mondkapjes het nieuwe goud'

Sywert van Lienden. Beeld © ANP

Sywert van Lienden noemde mondkapjes vorig jaar 'het nieuwe goud'. De miljoenendeal die hij sloot was, volgens de instantie die verantwoordelijk is voor de aankoop van medische hulpmiddelen, niet nodig. "Wij hadden alles al geregeld en toen maakte hij die afspraak nog met het ministerie."

Dat vertelde Rob van de Kolk gisteren bij het radioprogramma Met het Oog op Morgen. Van de Kolk was vorig jaar de baas van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH), dat deel uitmaakt van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VW) en verantwoordelijk is voor de inkoop van mondkapjes en andere hulpmiddelen.

'Al genoeg mondkapjes'

Voor het eerst vertelt Van de Kolk, tevens ziekenhuisdirecteur van het AMC, over de miljoenendeal die Sywert van Lienden wist te sluiten. De afgelopen tijd ontstond daar grote verontwaardiging over, vooral toen bleek dat Van Lienden er zo'n 9 miljoen euro aan had verdiend. De opiniemaker zei zich vorig jaar voortdurend belangeloos in te zetten.

CDA
Lees ook:
CDA onderzoekt of Sywert van Lienden partij vertelde over miljoenenwinst

Van de Kolk zegt dat er al 'genoeg mondkapjes waren geregeld' toen Van Lienden op de proppen kwam. Het LCH was de inkoop van medische hulpmiddelen toen namelijk al twintig dagen aan coördineren. "Wat ons betreft was het niet nodig, maar het ministerie van VWS wilde meer zekerheid en dus meer mondkapjes."

Kritiek op inkoopbeleid

Door de kritiek in de media op het inkoopbeleid van de overheid, onder meer van Van Lienden zelf, kwam het ministerie vorig jaar onder druk te staan méér in te kopen. "Dat heeft zeker meegespeeld", denkt Van de Kolk.

Van Lienden erkende dit weekend in Buitenhof dat de de miljoenenwinst die hij en zijn zakenpartners hebben geboekt 'onuitlegbaar' is. Bekijk hieronder de beelden:

Van Lienden: 'Spijt van gebrek aan transparantie'

01:08

'Straatje schoonvegen'

Bij Buitenhof vertelde hij ook dat 'sommige mensen hun straatje aan het schoonvegen zijn'. Van der Kolk zegt dat hij zich niet aangesproken voelt.

"Wij zaten daar niet namens de zorg, wij waren de zorg. En we hebben heel goed werk verricht met een mandaat van het ministerie van VWS. Het eerste weekend dat we bezig waren hadden we al mondkapjes geregeld en die werden een paar weken later al gedragen in Nederland, dat is toch goed."

De coördinator zegt dat het hem echter wel raakt als hij wordt beschuldigd 'door iemand die het slecht doet, terwijl wij goed werk leveren'.

KWF
Lees ook:
KWF wil geld mondkapjesdeal Van Lienden niet, Kamerleden hebben nog veel vragen

Gelogen

Van Lienden zou hebben rondgelopen bij de geheime locatie van het LHC en de maximumprijs van mondkapjes hebben afgekeken. Volgens de ziekenhuisbestuurder loog Van Lienden ook tegen hem, toen ze nog in hetzelfde pand werkten en mogelijk zouden samenwerken.

"Hij zei dat hij een geheimhoudingsverklaring had getekend, maar dat was niet zo", zegt Van de Kolk. "Kort daarna werden ze uit het gebouw gezet en was de samenwerking voorbij. Sommige mensen deugen, maar niet iedereen."

Reactie De Jonge

Demissionair minister Hugo de Jonge wilde gisteren niet veel kwijt over de mondkapjesdeal die Sywert van Lienden met de overheid sloot:

Minister De Jonge in juni: 'Niet betrokken geweest' bij Sywert-deal

01:42
De kwestie valt volgens coronaminister De Jonge buiten zijn portefeuille en hij heeft er dan ook geen betrokkenheid bij, vertelde hij.