'Kom niet naar de priklocatie'

GGD Utrecht deelt 1200 vaccins uit na stroomstoring, honderden mensen in de rij

07 juni 2021 21:42 Aangepast: 11 juni 2021 21:01
Lange rijen voor de vaccinatielocatie Nieuwegein. Beeld © RTL Nieuws

Door een stroomstoring bij de vaccinatielocatie van de GGD in Nieuwegein dreigden vanavond 1200 Janssen-vaccins verloren te gaan. Om verspilling tegen te gaan, besloot de GGD ze uit te delen. Eerst aan eigen personeel, daarna aan anderen geïnteresseerden. Honderden mensen stonden in de rij.

Vanaf 20.30 uur kunnen mensen zonder afspraak langskomen voor een vaccinatie. Honderden mensen zijn naar de locatie gekomen om een prik te halen. De GGD roept op niet meer naar de locatie te komen vanwege de drukte. Inmiddels zijn bijna alle vaccins weggeprikt. 

"De garantie voor een vaccin is er niet", zegt een woordvoerder van GGD Utrecht tegen RTL Nieuws. "De vaccins zijn eerst uitgedeeld aan medewerkers van de GGD. Inmiddels zijn er ook andere mensen langsgekomen voor een prik. "

Tot middernacht geopend

De stroomstoring werd veroorzaakt door een gesprongen waterleiding. Volgens de woordvoerder is het uitdelen van de vaccins een richtlijn om verspilling tegen te gaan. De locatie is tot middernacht geopend en extra medewerkers zijn aanwezig om alle vaccins op te prikken. 

Het Janssen-vaccin wordt sinds kort niet meer aan mensen onder de 40 jaar gegeven. Dat gebeurt na het advies van de Gezondheidsraad, die het kabinet adviseerde jonge mensen het Moderna- of Pfizer-vaccin te geven. "Het vaccin van Janssen is veilig voor 18-plussers. Een vaccin weggooien is natuurlijk zonde. Daarom hebben wij ervoor gekozen om het nu weg te geven", zegt een medewerker van de GGD die aanwezig is op de vaccinatielocatie.

"Fijn dat de mensen hier in goede sfeer staan. Ze zijn vooral blij dat ze een prik mogen krijgen. Er is geen gedrang."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore