Ga naar de inhoud
Tanken wordt duurder

Benzineprijs stijgt naar nieuw record: 1,91 euro per liter

Beeld © ANP

Je hebt het misschien al zelf gemerkt tijdens het tanken: de benzine is flink duurder geworden in Nederland. Sterker nog, de adviesprijs voor een liter benzine was nog nooit zo hoog: 1,91 euro. En dat is een nieuw record.

Dat meldt consumentenorganisatie UnitedConsumers, dat al jaren dagelijks de brandstofprijzen bijhoudt. De adviesprijs voor een liter E10 (Euro95) is vandaag 1,905 euro. En dat is een zeldzaam hoge prijs. Ruim een maand geleden ging de prijs nog voorbij het oude record van 1,895 euro per liter. Dat record dateert nog van begin oktober 2012.

Benzineprijs
Lees ook:
Benzineprijs ondanks corona op 1,80 euro: 'Zal nog verder stijgen'

Volgens UnitedConsumenters heeft de stijging van de benzineprijs onder meer te maken met wereldwijde ontwikkelingen op de oliemarkten. Door versoepelingen van de coronaregels gaan steeds meer landen 'open', waardoor er ook meer getankt wordt.

De adviesprijs voor diesel is op dit moment 1,544 euro. Die brandstof was medio oktober 2012 het duurst, met een adviesprijs van 1,558 euro. UnitedConsumers stelt dat pomphouders kunnen afwijken van de adviesprijzen.

Olieprijs
Lees ook:
Olieprijs op hoogste punt sinds maart door 'vaccin-optimisme'

Automobilisten zijn doorgaans het duurst uit bij tankstations langs de snelweg. Volgens prijsvergelijker brandstof-zoeker.nl is het nog mogelijk om Euro95 voor minder dan 1,70 euro per liter te tanken.

De Nederlandse benzineprijs bestaat voor een groot deel uit accijns. Dat is een vaste heffing die door de overheid is vastgesteld.