Vooral volgend jaar

Explosie van inhaalhuwelijken verwacht: locaties zitten al bomvol, fotografen en dj's nog niet

10 juni 2021 11:14
Beeld © Getty

Sinds demissionair minister Hugo de Jonge september heeft genoemd als moment waarop de maatregelen worden losgelaten, durven veel stellen het aan: eindelijk trouwen. In 2022 wordt een explosie aan inhaalhuwelijken verwacht. Locaties zitten nu al bomvol, maar fotografen en dj's zitten nog met lege agenda's.

Bij populaire trouwlocaties is het duidelijk: bruidsparen gaan er weer voor. De vrijdagen en zaterdagen in 2022 zijn bij veel trouwlocaties al volgeboekt. En ook dit najaar, met als hoogtepunt september, beginnen de agenda's vol te lopen.

Vijf bruiloften per week

"Vorige week is bij ons het seizoen echt begonnen", vertelt Isrid, restaurantmanager van Landgoed Kasteel Geldrop. Stellen trouwen er graag in het kasteel of in de idyllische tuin met felgekleurde bloemen. "Bruiden moeten zich nog steeds aan de maatregelen houden, dus een ceremonie is met maximaal dertig gasten binnen en de borrel is op 1,5 meter afstand per huishouden."

In de laatste week van juni zijn er vijf bruiloften. "Veel stellen hopen op versoepelingen voor die tijd. Maar bruidsparen die een bruiloft willen met feest, hebben het uitgesteld naar september. Dan zitten we bijna elke dag vol."

Vertrouwen komt terug

Dat is ook zo bij het West-Indisch Huis in het centrum van Amsterdam. Eigenaar Teun Vermaas: "Alle bruiloften die verplaatst zijn, lijken door te gaan. Je merkt dat het vertrouwen langzaam terugkomt."

Veel uitgestelde huwelijken voor het najaar zijn bij hem bevestigd en aanbetaald, en er zijn volop aanmeldingen voor het nieuwe jaar. "Maar veel stellen durven hun dag nog niet definitief te bevestigen. Ze wachten toch af hoe de coronamaatregelen zich ontwikkelen en houden een slag om de arm. Als alle aanmeldingen doorgaan, ziet het ernaar uit dat 2022 druk wordt."

Nog geen aanvraag binnen

Maar niet iedereen in de trouwbranche merkt dit vertrouwen. De freelance trouwambtenaren, fotografen en dj's die RTL Nieuws heeft gesproken, geven een eenduidig beeld: de locatie kan geregeld zijn, alle mensen eromheen nog niet.

"Wij dj's staan vaak aan het einde van de to-do lijst", zegt bruiloftsdj Matthias. Hij heeft een paar aanvragen binnengekregen, maar nog lang niet zoveel als voor corona. "Ik zit in een feestdj-appgroep, daar kwamen voor corona dagelijks aanvragen binnen, soms honderd per week. In die app is het stil, er is nog niks op binnengekomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Malaise op de huwelijksmarkt: ondernemers lopen 385 miljoen euro mis

In september feest

De aanvragen die nu bij hem binnenkomen, zijn voor september dit jaar en mei en juni volgend jaar. "Veel stellen hopen dat er in september weer feest gevierd kan worden."

Dat bevestigt ook bruiloftsdj Giel van Draaimeesters. "Mensen boeken mij als ze een spetterend feest willen. Dat mocht de afgelopen vijftien maanden niet. Maar in september wordt het ineens druk. Ik heb drie bruidsparen die hun bruiloft drie keer hebben verzet, ze willen allemaal dezelfde dag in september. In de hoop dat er dan wel gefeest mag worden."

Mensen hebben vertrouwen in september, maar veel bruidsparen kijken volgens Giel nog wel de kat uit de boom: "Ik heb het idee dat veel bruidsparen voor volgend jaar een locatie hebben vastgelegd, maar wachten met een fotograaf en dj. Er zijn nog geen garanties hoe het er dan met corona voorstaat. Mensen willen toch eerst een bevestiging vanuit de overheid, zo lijkt het."

Wachten op versoepelingen

Dat denkt ook trouwfotograaf Patrick Ouwerkerk. "Mijn ervaring is dat koppels wel de intentie hebben om te trouwen, maar ze zijn nog terughoudend met het definitief vastleggen. De boekingen die ik nu ontvang, gaan nog over afgeslankte bruiloften van twee a drie uur. Er zijn nog geen diners of feesten."

Uit de al bestaande boekingen blijkt dat veel bruidsparen toch nog even wachten met hun fotograaf, dj of band. "Iets meer dan de helft van de stellen die mij wil als fotograaf, heeft - soms na talloze keren verzetten - de trouwdatum op 'onbekend' gezet. Ze wachten op versoepelingen. Sommige stellen hebben vier keer alles verzet, logisch dat ze nu nog geen actie ondernemen."

Honderden bruiden niet getrouwd

Als ze ergens weten of de bruiloften doorgaan, is het bij Covers Bridal Couture. De helft van de bruiden heeft hun jurk nog niet opgehaald. "Wij hebben een paar honderd bruiden die dit jaar of vorig jaar zouden trouwen en dat niet hebben gedaan", zegt mede-eigenaar Hans Göbel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trouwen met coronaregels hele puzzel: 'Maatregelen werken voor geen meter'

De meeste van hen hebben hun bruiloft verplaatst naar 2022. "Voor dit jaar zien we geen enorme toename in nieuwe jurken of jurken die nog versteld moeten worden voor het najaar. Er zijn wel iets meer winterbruiden, er worden in het laatste kwartaal iets meer jurken opgehaald, maar je kunt nog niet spreken van substantieel meer bruiloften."

Göbel denkt dat er in 2022 een explosie gaat komen van inhaalhuwelijken. "We hopen dat de markt zich hersteld naar een normaal seizoen. Dat weten we in het najaar, dan beginnen veel bruidsparen met het plannen van hun huwelijk voor het jaar erop. Ik denk dat het in 2022 extra druk wordt, met nieuwe bruiden en bruiden waarvan de jurk versteld moet worden, bijvoorbeeld omdat ze in de tussentijd zwanger zijn geworden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore