Ga naar de inhoud
Weinig consequenties

Geen handhaving bij scholen die niet volledig open gaan

Leerlingen van het IJburg College in Amsterdam. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Middelbare scholen moeten vandaag voor het eerst weer verplicht open. Volgens een schatting van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gooit ruim 95 procent van de scholen hun deuren open. Naar verwachting zullen ongeveer 70 scholen dit niet doen. De consequenties van niet volledig opengaan blijken niet zo zwaar.

Op 22 mei maakte minister Arie Slob bekend dat middelbare scholen vanaf maandag 7 juni weer verplicht open moeten. Dat besluit volgde op een positief advies van het Outbreak Management Team (OMT). De coronacijfers zijn de afgelopen tijd flink verbeterd en in het voortgezet onderwijs kan de 1,5 meterregel losgelaten worden.

Om het veilig te houden krijgen scholen gratis zelftests van het ministerie. De bedoeling is dat scholieren twee keer per week thuis zo'n zelftest doen. 

Niet open

Ondanks de verplichting van het ministerie gaan toch niet alle middelbare scholen volledig open. Het Keizer Karel College in Amstelveen  ​heeft in overleg met de medezeggenschapsraad besloten door te gaan met hybride onderwijs ​maar wel met halve klassen in plaats van een derde van de klassen. "Het is nog een relatieve korte tijd dat de leerlingen op school komen. Ongeveer zeven tot tien lesdagen. We zien de voordelen er niet van in", zegt woordvoerder Nan Botting.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet hoopt middelbare scholen eind mei weer volledig te kunnen openen

Martin van den Berg, directeur bestuurder van het Christiaans Huygens College in Eindhoven, geeft ook aan de deuren niet volledig open te gooien. "We zitten nu op 60 procent fysiek onderwijs. Wij zijn voor goed onderwijs en zien dat het een risico is om nu te snel open te gaan. Als de besmettingen over twee weken weer oplopen moeten we namelijk weer sluiten."

Sociale welzijn en kwaliteit

Volgens de onderwijsinspectie zijn de twee voornaamste redenen voor het open gaan het sociale welzijn en de onderwijskwaliteit. Minister Arie Slob geeft aan dat 'enkele weken volledig fysiek onderwijs belangrijk zijn. Niet alleen voor de schoolprestaties, maar ook voor hun welzijn.'

Het Keizer Karel College denkt dat daar geen gebrek aan is. "Qua sociale ontwikkeling van de leerlingen komt het goed, ze mogen weer samen sporten en ze hebben elkaar ook buiten school gezien. Ook komt er nog een sportdag buiten voor volledige klassen."

Middelbare scholen weer open, maar drukte is wel even wennen

01:49

Ook de onderwijskwaliteit zal er niet onder lijden volgens Botting. "Het leerelement wordt niet groter als wij nu wel open gaan. Er gaat dan namelijk weer veel tijd verloren aan groepsvorming en dat is juist niet bevorderlijk."

Van den Berg denkt ook dat het sociale welzijn van de leerlingen geen probleem zal zijn. "Leerlingen zitten nu op maandag, woensdag en donderdag gewoon wel op school. Het is een illusie om te denken dat leerlingen elkaar voor de crisis wel elke dag zagen."

Zelftesten

Volgens Botting is het nog steeds gevaarlijk voor collega’s om voor de klas te staan. Niet alle docenten zijn al ingeënt en de gratis zelftesten voor de leerlingen bieden niet voldoende zekerheid. "De testbereidheid is namelijk laag onder de leerlingen. Vooral de bovenbouw is niet altijd bereid zich te testen."

Op het Christiaan Huygens College in Eindhoven herkennen ze dit probleem ook. Een festival blijkt wel een goede reden om een zelftest af te nemen, maar voor corona doen de leerlingen het minder snel. "Als je een leerling een stokje in zijn neus laat steken en het voelt ongemakkelijk, dan moet er wel een hele goede reden zijn om dat te doen. Leerlingen tussen 12 en 17 zitten gewoon zo in elkaar."

Middelbare
Lees ook:
Middelbare scholen volledig open? 'Mijn hart zegt, doe het niet'

Gesprek

De onderwijsinspectie zegt in gesprek te gaan met middelbare scholen die ervoor kiezen toch niet volledig open te gaan. Van een extra maatregel als boete of een andere sanctie zal geen sprake zijn. "We gaan in gesprek en kijken naar de argumenten en onderbouwing van de school. Op basis daarvan worden ze inhoudelijk benaderd over wat het belang is van de opening van de scholen."

Ook het ministerie sluit zich hier bij aan. "We gaan ervan uit dat er geen boetes worden uitgedeeld. Als we meldingen krijgen dat een school niet opengaat, wordt er contact opgenomen met de school om te kijken wat hun redenen zijn. Als er ondersteuning nodig is worden ze geholpen."

De
Lees ook:
De scholen gaan vandaag weer open, maar niet iedereen is daar blij mee

Verder kunnen er ook goede redenen zijn dat een school niet volledig opengaat. "Als de GGD adviseert dat een school dicht moet blijven, is dat bijvoorbeeld een geldige reden", zegt een woordvoerder van het ministerie.