Twee geldschieters

Leeuwen kunnen in Artis blijven na 'historische schenking'

07 juni 2021 13:12 Aangepast: 07 juni 2021 13:14
Artis Beeld © ANP

Het vertrek van drie leeuwen uit Artis is 'definitief afgewend'.  Twee geldschieters hebben gezorgd voor een 'historische schenking', waarmee een nieuw verblijf voor de drie roofdieren kan worden gebouwd, meldt de Amsterdamse dierentuin.

"Het nieuwe verblijf wordt de komende jaren gerealiseerd, tot die tijd zijn de leeuwen te zien in hun huidige verblijf", aldus Artis. De dierentuin was voor de coronacrisis van plan een nieuw onderkomen voor de leeuwen te bouwen omdat het huidige niet meer voldoet. 

Fransen trokken zich terug

Door de crisis was daar geen geld meer voor, waarop werd besloten tot de verhuizing van de twee leeuwinnen en een mannelijke leeuw naar Frankrijk. Begin februari meldde Artis dat de leeuwen toch in Amsterdam zouden blijven omdat het Franse park dat de dieren zou overnemen, zich had teruggetrokken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Laat die Artis-leeuwen maar in Frankrijk, daar hebben ze het beter'

"We zijn ontzettend blij te kunnen melden dat twee partijen, die anoniem wensen te blijven, het benodigde bedrag voor het nieuwe leeuwenverblijf aan Artis schenken", zegt Artis-directeur Rembrandt Sutorius.

"Het is heel bijzonder dat deze particulieren contact met ons hebben opgenomen met als doel om de leeuwen te behouden. Zonder hen was dit onmogelijk en was Artis een toekomst tegemoet gegaan zonder leeuwen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Artis 'verbijsterd': leeuwen toch niet naar Frankrijk

Kostenraming: 4,5 miljoen euro

Een woordvoerder van de dierentuin zegt dat de geldschieters het nieuwe leeuwenverblijf en de zorg voor de komende vijf jaar voor de dieren financieren. Over de hoogte van de schenking doet Artis geen mededelingen. Eerder waren de kosten voor de bouw van een nieuw leeuwenverblijf op 4,5 miljoen euro geraamd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore