Corona-update, stel je vraag

Ik hoef maar één prik na besmetting, kan ik dan wel naar het buitenland?

07 juni 2021 15:04 Aangepast: 07 juni 2021 15:48
Beeld © ANP/bewerking RTL Nieuws

Wie corona heeft gehad, heeft maar één vaccin nodig om beschermd te zijn tegen het virus. Dat roept bij Zoë, Marjo, Marion en Theresia de vraag op of ze met maar één prik wel aan de voorwaarden van het coronapaspoort voldoen.

Vorige week maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend dat ook iemand die langer dan een half jaar geleden corona heeft gehad, maar één dosis vaccin nodig heeft om beschermd te zijn. Eerder was het advies dat je niet langer dan een half jaar geleden corona mocht hebben gehad om met één prik te volstaan.

Dat scheelt veel meer mensen een tweede ritje naar de vaccinatiestraat en zorgt ervoor dat anderen sneller in aanmerking kunnen komen voor een prik. Maar wat is het gevolg voor het coronapaspoort waarmee we op vakantie kunnen binnen de Europese Unie?

Besmetting registreren

Het ministerie van Volksgezondheid is daar duidelijk over: je krijgt ook groen licht krijgt om de grens over te gaan met één prik, als je er maar wel voor zorgt dat geregistreerd staat dat je corona hebt gehad

Het is daarvoor belangrijk dat je je besmetting noemt bij het maken van een vaccinatie-afspraak. Heb je al afspraken staan, blijf dan niet zomaar weg bij je tweede prik, maar neemt contact op met de GGD of huisarts. 

"Als je zelf aangeeft dat je corona hebt gehad en dat ook kunt aantonen met een positieve test, dan registreren we je na één prik als volledig gevaccineerd voor bijvoorbeeld de coronatoegangsbewijzen en het vaccinatiepaspoort", vult een woordvoerder van het ministerie aan.

Alle landen dezelfde regels?

Kun je dus met een gerust hart de auto of het vliegtuig in? Of kan bijvoorbeeld Spanje aan de grens alsnog twee prikken eisen?

Op de laatste vraag is het antwoord nee. Geeft Nederland jou als gevaccineerde groen licht om te reizen, dan krijg je overal groen licht. Dat is al afgesproken binnen de EU. Het is overigens de bedoeling dat de EU-landen zoveel mogelijk dezelfde regels voor hun inwoners hanteren. De EU-ministers van Volksgezondheid praten daar volgende week over verder.

Wel is het in de EU zo geregeld dat lidstaten het recht houden hun eigen aanvullende gezondheidsmaatregelen te nemen. Stel dat in Nederland opeens de besmettingen weer oplopen, dan kan Spanje een extra maatregel aan Nederlandse toeristen opleggen. Zoals een negatieve PCR-test of een verplichte quarantaine. 

Zes vragen over de coronapas beantwoord

In de video hieronder krijg je meer informatie over het coronapaspoort van de EU, dat als het goed is eind juni gaat gelden. Daarin staat overigens niet alleen vaccinatie geregistreerd, maar bijvoorbeeld ook een negatieve testuitslag. Ook daarmee kun je de grens over. Een vaccinatie is geen voorwaarde om binnen de EU te kunnen reizen.

Het coronapaspoort moet het mogelijk maken deze zomer weer over de grens op vakantie te gaan. Maar je moet wel aan een paar voorwaarden kunnen voldoen. Zo moet de pas gaan werken.
RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore