Ga naar de inhoud
Daling ic-opnames

Ic-arts Diederik Gommers over einde lockdown: 'Ga weer leven'

Ic-arts Diederik Gommers aan tafel bij Humberto. Beeld © RTL

"Het is ongelooflijk. Een maand geleden hadden we nog een piek, nu is het aantal ic-opnames met 60 procent gedaald." Dat vertelde ic-arts Diederik Gommers gisteravond aan tafel bij Humberto. Hij heeft daarom maar één boodschap voor ons allemaal: "Ga weer leven".

De enorme daling in het aantal ziekenhuisopnames geeft volgens ic-arts Diederik Gommers 'een heel ander gevoel'. Daarnaast schiet het met het vaccineren nu echt op.

'Heel enthousiast'

"Tuurlijk wisten we dat dit eraan zat te komen, maar als je het dan ook echt ziet gebeuren, word ik daar echt heel enthousiast van", vertelde Gommers. Bekijk het hele gesprek hier:

De lockdown is eindelijk voorbij!

06:29
Eén van de belangrijkste gezichten van de strijd tegen corona kan eindelijk een positieve boodschap uitdragen: het is het einde van de lockdown.

Aan het eind van de zomer is iedereen goed gevaccineerd, verwacht Gommers. "Dan krijgen we ons 'nieuwe leven' terug", vertelde hij.

Vaccinatiebereidheid jongeren

Het is volgens de ic-arts alleen nog spannend hoe hoog de vaccinatiebereid onder jongeren zal zijn. "Als we erin slagen om in Nederland een vaccinatiegraad van 75 procent te halen, dan blijft het reproductiegetal (de zogenoemde R) onder de één." Zo blijven we ook in het najaar en de winter beschermd tegen een nieuwe uitbraak van het virus.

Hoe de ic-arts denkt over de volgende versoepelingen, die mogelijk op 25 juni al ingaan? Gezien het snel dalende aantal besmettingen kán het, zei Gommers. "Het enige lastige aan ons gedrag is: als we een vinger krijgen, pakken we de hele hand. We doen dan net alsof alles voorbij is."

'Pak van m'n hart'

De basisregels moeten we daarom nog even volhouden, vertelde Gommers. "We hebben dit met zijn allen gedaan, door samen te werken. Het is een pak van m'n hart dat het virus wegzakt en we de gewone dingen weer kunnen doen."

Op
Lees ook:
Op vakantie in oranje gebied: ben je verzekerd?