Klaar voor EK

Bondscoach Frank de Boer tevreden over Oranje: 'We zijn er klaar voor'

06 juni 2021 22:31 Aangepast: 07 juni 2021 07:25
Bondscoach Frank de Boer is optimistisch. Beeld © ANP

Frank de Boer was een tevreden bondscoach na de oefenzege van het Nederlands elftal op Georgië (3-0) in Enschede. "We hebben nog een week voor ons eerste groepsduel op het EK", doelde hij op de ontmoeting met Oekraïne van komende zondag in de Johan Cruijff ArenA. "We zijn er klaar voor."

"Het was veel beter dan woensdag tegen Schotland", doelde hij op het gelijkspel van woensdag in Estadio Algarve (2-2). "Maar het kan altijd beter. We hebben nog een week om de laatste puntjes op de i te zetten. Die gaan we uiteraard benutten."

De Boer heeft zijn basisploeg voor het duel met Oekraïne wel in zijn hoofd zitten. Hij moet alleen nog even afwachten hoe Matthijs de Ligt herstelt van een liesblessure. "Het lijkt niets ernstigs", zei de bondscoach. "Het is een verrekking. Ik ben positief. Bij mij is het glas half vol en niet half leeg."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Goede generale: Nederlands elftal wint uitzwaaiwedstrijd tegen Georgië

Weghorst

De Boer was niet blij met de twee kansen die Georgië voor rust kreeg. "Ze stonden al in de eerste minuut voor ons doel en konden later nog een keer vrij uithalen", zei de bondscoach die deze week moet uitmaken of Maarten Stekelenburg of Tim Krul zijn eerste keeper op het EK wordt. Stekelenburg lijkt een streepje voor te hebben. "Maar ik ga het toch echt eerst aan mijn keepers zelf vertellen", antwoordde De Boer die tevreden was over Wout Weghorst.

"Wout heeft hard gewerkt en vond in de tweede helft een beloning met een doelpunt. Hij strijdt voor iedere centimeter. Maar ik vond Donyell Malen ook goed voor hem invallen. Laten ze het mij maar moeilijk maken. Ik zal ook naar de tegenstander kijken als ik een keuze tussen hen moet maken. Weghorst is een goed aanspeelpunt en kan een bal vasthouden. Malen is snel en zorgt voor een andere dynamiek."

Gravenberch en Depay

Marten de Roon speelde niet zijn beste wedstrijd tegen Georgië en grossierde in balverlies. "Maar Marten doet ook veel goede dingen", zei De Boer die Ryan Gravenberch goed zag invallen. "We weten wat we aan De Roon hebben. Hij kan niet alleen maar ballen afpakken. Hij kan ook goed voetballen."

Memphis Depay was opnieuw de grote man bij Oranje. De aanvaller scoorde woensdag al tweemaal tegen de Schotten. Tegen Georgië opende Depay de score en was hij betrokken bij de treffers van Weghorst en Gravenberch. "Hij neemt zijn verantwoordelijkheid, iedere keer maar weer", zei De Boer. "En hij kan uit het niets een kans creëren. We zijn heel blij met hem."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore