Al vier keer moesten Zoë Peeters en haar aanstaande Patrick hun bruiloft verzetten vanwege corona. "De eerste keer was ik echt van slag", zegt de bruid in spe. Nu het met corona de goede kant op gaat, wil ze haar grote dag eindelijk gaan vieren. Meer bruidsparen durven het weer aan. "In 2022 verwachten we een explosie van inhaalhuwelijken."
Haar beide ouders leven niet meer. Ze moest ze al op jonge leeftijd missen. Dus wilde de 40-jarige Zoë Peeters per se tijdens haar trouwdag weggegeven worden door haar Engelse neef, vertelt ze op haar bank in Oud-Beijerland.
Omdat corona steeds weer toesloeg rond haar grote dag, kon haar familie niet overkomen. Ze verzette haar grote dag al vier keer.
Corona-kilo's
Zoë's jurk hangt al bijna anderhalf jaar in de kast. "Bij mijn zus, in een hoes. Zo nu en dan haal ik hem er even uit. Ik vind hem nog steeds de mooiste van de wereld", zegt ze met twinkelende ogen.
En ja: ze past er nog in. Lachend: "Al moet ik nog een beetje trainen zodat-ie helemaal perfect zit. Corona is niet alleen slecht voor huwelijken die moeten plaatsvinden, ook voor de kilo's."
Bruidjes durven het weer aan
Ein-de-lijk gaat ze nu in september trouwen. Vier keer is scheepsrecht. "Ik wil mijn jurk zo graag een keer aan. Dat gaat nu eindelijk gebeuren", zegt ze. En meer bruidsparen durven het aan, nu het de goede kant op gaat met de coronabesmettingen en demissionair minister Hugo de Jonge september heeft genoemd als moment waarop de maatregelen worden losgelaten.
Bij populaire trouwlocaties stromen de agenda's langzaam vol. Bruidsparen durven er weer voor te gaan, zo lijkt het. Na een rondgang blijkt dat de vrijdagen en zaterdagen in 2022 bij veel trouwlocaties zijn volgeboekt. En ook dit najaar, met als hoogtepunt september, hopen veel bruidsparen op een trouwdag zonder restricties en mét feest.

Tranen
"Toch durven veel stellen hun dag nog niet definitief te bevestigen", zegt Teun Vermaas, eigenaar van de populaire trouwlocatie West-Indisch Huis in het centrum van Amsterdam. Hij krijgt veel aanmeldingen binnen. "Maar veel stellen wachten af hoe de coronamaatregelen zich ontwikkelen en houden een slag om de arm. Maar als alle aanmeldingen doorgaan, ziet het ernaar uit dat 2022 druk wordt."
Zoë herkent dat. Haar eerste datum stond op 15 mei, van vorig jaar. Alles was geregeld. De uitnodiging was al de deur uit. Maar door corona lag alles plat en kon haar Engelse neef, de getuige, niet overkomen. En ook de rest van de familie uit Engeland niet. Daarna volgden andere data: 27 september 2020, 14 mei in 2021.
De knoop doorhakken om niet te trouwen, deed steeds pijn. "En de moeder van mijn neef, is ook nog overleden in de tussentijd. Het wordt dus wel een dag vol emoties. Maar al met al gaan we er een prachtige dag van maken."
Openingsdans
Wat hun openingsdans wordt? Aanstaande man Patrick, waarmee Zoë zoontje Layton heeft, kijkt zijn toekomstige vrouw vragend aan. "Ik heb geen idee."
Zijn aanstaande schiet te hulp: "Het wordt Maan, met het liedje 'Jij bent de liefde'." Lachend: "Dat krijg je hè, van het steeds verzetten van je grote dag." Met de dansmoves zit het wel goed. "Vooral met een biertje op."
Ondanks het keer op keer verzetten van de bruiloft, bleef de liefde. "Daar kan geen corona tegenop. En die liefde gaan we eindelijk vieren binnenkort. Reken maar dat we er een geweldige dag van gaan maken, in het bijzijn van hopelijk al onze geliefden."
