Vrouw en drie kinderen

IS-ganger uit Syrië opgehaald voor berechting in Nederland

05 juni 2021 21:40 Aangepast: 05 juni 2021 22:40
De Kamer is verdeeld over het terughalen van IS-vrouwen en kinderen. Beeld © EPA

De Koerdische autoriteiten in Syrië hebben vandaag vier gevangenen overgedragen aan vertegenwoordigers van Nederland. Het gaat om Ilham B. uit Gouda, die banden had met terreurgroep IS. Samen met haar twee kinderen wordt zij naar Nederland gehaald, bevestigt haar advocaat.

Volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) deed zich een 'uitzonderlijke gelegenheid' voor om B. en haar kinderen over te brengen naar Nederland. B. wordt bij aankomst in Nederland aangehouden, schrijft Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer. Er zou ook een 12-jarig meisje meereizen. In dat laatste geval spreekt de Koerdische bestuurder Abdulkarim Omar van 'een humanitaire kwestie'.

Besloten is om de vrouw terug te halen 'ter berechting in Nederland teneinde straffeloosheid te voorkomen'. Een Nederlandse rechtbank had de overheid vorig jaar een ultimatum gesteld. Als er niet meer zou worden gedaan om ervoor te zorgen dat de vrouw haar rechtszaak kon bijwonen, zou de rechtszaak tegen haar worden beëindigd. De meereizende kinderen worden overgedragen aan de kinderbescherming.

Geen strijders

De overdracht vond plaats in de stad Kamishli. Het gaat volgens een betrokken functionaris in elk geval niet om mensen die als strijders actief zijn geweest voor de terreurorganisatie, meldt persbureau AFP.

Tijdens de Syrische burgeroorlog trokken buitenlanders, onder wie ook Nederlanders, naar Syrië om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat. Dit werden Syrië-gangers of IS-gangers genoemd.

De Koerden hebben na de strijd tegen de terreurgroep veel buitenlandse IS'ers gevangengenomen en buitenlandse overheden opgeroepen om hun burgers te repatriëren, maar veel landen voelen daar weinig voor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Staat moet kinderen van IS-vrouwen terughalen uit Syrië

In november 2019 bepaalde de rechter in een kort geding dat de Nederlandse staat zich moet inspannen om kinderen van IS-vrouwen uit de kampen in Syrië terug te halen. De rechter sprak van een 'ernstige en acute noodsituatie'.

De rechter gaf geen verplichting om de IS-vrouwen zelf terug te halen.

Het kort geding was aangespannen door 23 vrouwelijke Syriëgangers. De vrouwen wilden dat zij, samen met hun 56 kinderen, zouden worden opgehaald uit de kampen.

Het kabinet gaf eerder aan dat ze kinderen niet ophalen omdat het daar te onveilig is. 

Eerder weeskinderen opgehaald

Het is niet de eerste keer dat een Nederlandse delegatie kinderen ophaalt in Syrië. In 2019 haalde Nederland twee weeskinderen op van destijds vier en twee jaar oud. Zij waren kinderen van omgekomen IS-ouders. De repatriëring werd toen samen gecoördineerd met Frankrijk, dat twaalf kinderen ophaalde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore