Ga naar de inhoud
Ter plekke overleden

Twee doden bij aanrijding op onbewaakte spoorwegovergang in Friesland

Hulpdiensten bij de plek van het ongeluk. Beeld © Jaring Rispens

Bij een botsing tussen een auto en een trein in het Friese Bozum (Boazum in het Fries), ten noorden van Sneek, zijn twee mensen om het leven gekomen. Het gaat om een onbewaakte spoorwegovergang.

De Friese politie spreekt op Twitter van een 'ernstige aanrijding'. Die vond even na 10.00 uur plaats. De twee inzittenden van de auto zijn ter plekke overleden. Er wordt nog onderzocht hoe het ongeluk kon gebeuren. De inzittenden van de trein zijn ongedeerd gebleven.

Bekijk hier beelden van de plek van het ongeluk: 

Ongeluk bij onbewaakte spoorwegovergang: 2 doden

00:28

Vervoerder Arriva zegt dat er door het ongeluk geen treinverkeer mogelijk is tussen Leeuwarden en Sneek. Er worden bussen ingezet om reizigers te vervoeren. 

Opnieuw zijn er dus een doden gevallen op een onbewaakte overweg. Er wordt al lang gesproken over het aanpakken van deze overgangen, omdat er de laatste jaren veel doden vielen.

Maaltijdbezorger overleden

Een van die doden was de 21-jarige bezorger Leon. Hij kwam zondag 7 maart een maaltijd afleveren bij toezichthouders die voor de veiligheid bij de overweg waren geplaatst. In deze video zie je meer over de toedracht van het ongeluk:

Te laat geplaatste hekken bij overweg kostten Leon het leven

01:01
Maaltijdbezorger Leon kwam in maart om het leven nadat hij in zijn bestelwagen werd aangereden door een goederentrein.

Eind mei werd bekend dat NS en ProRail maatregelen nemen bij 28 onbeveiligde spoorwegovergangen. De maatregelen zijn voor een deel tijdelijk, zoals een snelheidsbeperking, en voor een deel definitief, zoals het opheffen van de overweg. De tijdelijke maatregelen blijven totdat er definitieve maatregelen zijn.

Maatregelen

Bij twintig niet-actief beveiligde spoorwegovergangen (nabo's) zijn tijdelijke snelheidsbeperkingen opgelegd. Zeven zijn er afgesloten of opgeheven, en bij één overgang mag alleen worden overgestoken met de zogenoemde 'procedure bijzondere oversteek'. Zware voertuigen moeten dan hun oversteek vooraf melden bij ProRail.

NS
Lees ook:
NS en ProRail nemen maatregelen bij 28 onbewaakte spoorwegovergangen

In het hele reizigersnet liggen 277 nabo's. Daar zijn er 137 bij waarvan zwaar verkeer gebruikmaakt.

De maatregelen volgden op het afgeronde onderzoek naar het dodelijke ongeval bij de spoorwegovergang in het Drentse Hooghalen in mei 2020. Toen kwam een sprinter van de NS in botsing met een zwaar landbouwvoertuig. Daarbij kwam de treinmachinist om het leven.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.