Landelijk loket

'Nazorg ontbreekt voor familie en vrienden van daders'

05 juni 2021 09:40 Aangepast: 05 juni 2021 09:41
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Er is te weinig aandacht voor de familie van daders van misdrijven. Terwijl slachtoffers en hun familie worden opgevangen, kunnen zij nergens terecht. Dat zegt een stichting die familie van daders bijstaat.

Familieleden van daders worstelen met psychische én praktische problemen, zegt de stichting Gevangenenzorg Nederland in Trouw. "Je zou willen dat er een landelijk loket is waar ze terecht kunnen. Zoiets als Slachtofferhulp, maar dan voor de familie van daders", zegt directeur Hans Barendrecht. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slachtofferhulp: 'Bescherm privacy slachtoffers met wit balkje'

Volgens Barendrecht gaat het soms om simpele dingen. Na een arrestatie weten familie en vrienden bijvoorbeeld niet waar iemand vastzit. De stichting helpt jaarlijks 3600 mensen, maar dat is volgens Gevangenenzorg Nederland slechts een klein deel van de omgeving van de tienduizenden gedetineerden in ons land.

'Kijk achterom, je gaat eraan'

Ook de familie van Michael P., de moordenaar van Anne Faber, kreeg ermee te maken. De moeder en zus van P. doen hun verhaal in de krant. Ze kregen onder meer te horen: "Is dat jouw zoon? Ik wil nooit meer iets met je te maken hebben."

De familie kreeg ook te maken met dreigementen en opdringerige journalisten. Ze kregen berichten als 'kijk achterom, je gaat eraan' en 'als je zo'n monster op de wereld hebt gezet, verdien je het niet om te leven'. In hun eigen horecazaak wordt de familie uitgescholden en er gaan geruchten over vergeldingsacties. 

Bekijk ook: 'Michael P. mag nooit meer vrijkomen'

''De intense pijn en verdriet voel ik continu", zei de vader van Anne Faber tijdens zijn slachtofferverklaring in de rechtbank.

'Jullie zijn geen slachtoffers'

De familie klopte aan bij de politie en de burgemeester voor hulp. Daar was de boodschap: jullie zijn geen slachtoffers. "Toen besefte ik dat wij niet meetellen", zegt P.'s moeder Heleen. "Wat er ook gebeurt, we zullen het alleen moeten oplossen."

De moeder en zus van Michael P. vroegen herhaaldelijk om een gesprek met minister Dekker van Rechtsbescherming. Dat kwam er niet, al hebben ze inmiddels wel met medewerkers van de minister gesproken. "Hij nam voor iedereen alle tijd. Niet voor ons. Dat kwetst. Hij werkt zo mee aan het gevoel dat de familie van de dader er niet toe doet."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore