Versoepelingen

We gaan morgen massaal uit eten, restauranteigenaar Cas kan zijn geluk niet op

04 juni 2021 17:26 Aangepast: 04 juni 2021 21:44
Cas van Boxtel aan het werk. Beeld © Privébeeld Cas van Boxtel.

Ze hebben de deuren maanden dicht moeten houden, maar morgen kunnen ze weer: dan mogen de restaurants ook binnen weer gasten ontvangen. En het loopt gelijk storm. Voor Cas is de heropening van zijn restaurant extra bijzonder.

Cas van Boxtel is al de hele week druk in de weer om zijn restaurant in Breda klaar te stomen voor de heropening. "We moesten allerlei dingen regelen, bestellingen doen, lijstjes maken en de keuken voorbereiden. En koken, natuurlijk."

Dit weekend zit zijn restaurant vol, en ook voor de komende weken stromen de reserveringen al binnen, zegt Cas tegen RTL Nieuws.

Pechvogel

De 20-jarige Cas was een van de grootste pechvogels van de coronacrisis: zijn restaurant 5. by Cas in Breda opende op 15 maart vorig jaar, om een uur later de deuren alweer te sluiten vanwege de eerste lockdown.

Miniatuurvoorbeeld
Lees terug:

Cas moest zijn nieuwe restaurant na één uur sluiten en gaat nu wéér dicht: 'Ik moest janken'

In de zomer mochten de restaurants even open, maar sinds oktober zit het restaurant van Cas weer dicht. Cas: "Ik heb de afgelopen maanden in de bouw gewerkt, en in het weekend bij mensen thuis gekookt. Dus ik ben druk bezig geweest om het hoofd boven water te houden."

De opluchting is dan ook groot dat Cas morgen eindelijk weer gasten mag ontvangen. De datum past goed bij de naam van zijn restaurant: 5. by Cas heropent zijn deuren op 5 juni om 5 voor 5. "Ik kan eindelijk weer doen waar ik vorig jaar mee begonnen ben. Het heeft lang geduurd, maar alles komt toch goed!"

Aantal reserveringen ontploft

Niet alleen in het restaurant van Cas staat de telefoon roodgloeiend: het aantal reserveringen bij restaurants is 'ontploft', zegt Paul Wiertz van BookDinners, een reserveringsplatform waar zo'n 2000 restaurants gebruik van maken. Wiertz: "Mensen snakken ernaar om weer naar het restaurant te gaan, en de echte restaurantbeleving te hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn de versoepelingen die 5 juni ingaan

Al sinds de versoepelingen bekend zijn gemaakt, vorige week vrijdag, stijgt het aantal bezoeken aan restaurantwebsites en het aantal reserveringen, zegt Wiertz.

'Bijna alle restaurants al vol'

Bij restaurantketen De Beren, met bijna vijftig restaurants door heel Nederland, loopt het 'heel erg storm', zegt directeur Melvin van der Wielen. "Bijna alle restaurants zijn morgenavond al vol."

Sinds de terrassen open mogen hebben de restaurants van De Beren het al druk, maar morgen mogen er ook binnen 50 mensen tegelijk komen eten.

Restaurants kunnen meer dan 50 mensen ontvangen als ze gasten eerst een toegangstest laten doen, maar dat ziet Van der Wielen niet zitten: "Het is niet heel gastvrij om met testen te werken, dus wij houden 50 personen per zaal aan. En we hopen dat dat snel naar de 100 gaat. Dat kan vanaf 30 juni, maar de versoepelingen gaan nu zo snel, dat ik er stiekem wel vanuit ga dat dat een weekje eerder wordt."

Bekijk ook: Restaurant zet campers voor gasten voor de deur

Een restaurant in Duitsland doet er alles aan om toch gasten te kunnen blijven ontvangen. Op de parkeerplaats voor de deur hebben ze zeven campers neergezet en daar bezorgen ze hun maaltijden aan de bezoekers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore