Arts aan boord

Vrouw bevalt in KLM-vliegtuig van Nairobi naar Schiphol, en dat gebeurt bijna nooit

04 juni 2021 15:43 Aangepast: 04 juni 2021 15:59
Een Boeing-777 van KLM landt op Schiphol. Beeld © ANP

Tijdens een KLM-vlucht van Nairobi naar Amsterdam is afgelopen nacht een baby geboren. Bijzonder, want vrouwen die langer dan 36 weken zwanger zijn, wordt afgeraden om überhaupt in een vliegtuig van KLM te stappen.

Het is onduidelijk hoeveel weken deze vrouw zwanger was, maar het belangrijkste is dat moeder en kind het goed maken. Dat verzekert de woordvoerder van KLM. "Dit is een bijzondere gebeurtenis geweest voor iedereen aan boord van deze vlucht."

Tropenarts aan boord

Gelukkig voor de zwangere vrouw was er een arts aan boord. Zij hielp het baby'tje ter wereld, terwijl ze met honderden kilometers per uur richting Amsterdam vlogen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In de wolken: Nederlandse arts helpt baby ter wereld in vliegtuig

De KLM-woordvoerder legt uit hoe dit in het algemeen in zijn werk gaat: "Bij een medisch incident aan boord, wordt er gevraagd of er een arts aanwezig is. Deze krijgt de beschikbaarheid over de medische kit, een verzegelde koffer waarin allerlei hulpmiddelen en medicatie zitten."

Doorvliegen, of tussenlanding

De piloot heeft bovendien de mogelijkheid om te overleggen met een arts aan de grond over de situatie. Vervolgens kan er besloten worden of er doorgevlogen kan worden, of dat er een tussenlanding nodig is.

Reisadvies voor zwangeren

KLM raadt vrouwen die 36 weken of langer zwanger zijn, af om te vliegen.

Ook in de eerste week na de bevalling wordt het afgeraden. KLM: "Vraag altijd eerst om advies bij de huisarts als u in verwachting bent van een meerling. Als u in het verleden zwangerschapscomplicaties heeft gehad, heeft u toestemming nodig van uw huisarts om te mogen vliegen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore