Verboden

NVWA neemt drie beschermde caracals in beslag in Almere

04 juni 2021 13:05
Een caracal. Beeld © NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij een man in Almere drie caracals, beschermde katachtigen, in beslag genomen. Het is verboden deze dieren in Nederland te houden.

De man kon ook niet aantonen dat hij de dieren op legale wijze in zijn bezit had gekregen. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt, meldt de NVWA vrijdag,

Tientallen dieren

De politie was naar het appartement gegaan, na een melding over het welzijn van een aantal huiskatten.

Binnen troffen de agenten naast de drie caracals ook drie servals, dertien huiskatten, vogels, slangen en andere reptielen aan. Omdat er twijfels waren over de legaliteit van de roofkatten en het welzijn van de andere dieren, werden ook de NVWA en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) gewaarschuwd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Tijgerkat' serval blijkt populair huisdier, maar ze zijn niet alleen leuk en schattig

Servals zijn eveneens beschermde katachtigen. Deze dieren mogen in Nederland worden gehouden, mits de eigenaar kan aantonen dat hij of zij ze op een legale manier in bezit heeft gekregen. De NVWA stelt een onderzoek in naar de herkomst van de servals.

Dierenarts

De LID heeft er volgens de NVWA voor gezorgd dat de dertien huiskatten zijn onderzocht en voor zover nodig behandeld door een dierenarts.

Ook zorgt de LID ervoor dat een aantal vogels en slangen wordt onderzocht en behandeld door een dierenarts.

Verder moet de man de hygiëne en leefomstandigheden van alle dieren verbeteren. De LID controleert of dit daadwerkelijk gebeurt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouw in Voorschoten uit boom gered na poging kat te helpen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore