Razend populair

Bij de bieb kun je nu ook een telescoop lenen: 'Sterrenkijken is niet moeilijk'

04 juni 2021 13:00 Aangepast: 04 juni 2021 13:14
In mei werd de telescoop voor het eerst uitgeleend. Beeld © OBA

Bij de Openbare Bibliotheek in Amsterdam kun je sinds vorige maand niet alleen boeken en cd's lenen, maar ook een telescoop. Die eerste bibliotheektelescoop van Nederland is razend populair. Als het aan bedenker Esther Hanko ligt, volgen er snel meer bibliotheken.

Hij is er pas een maand, maar de eerste bibliotheektelescoop in Nederland is nu al tot juli volgend jaar gereserveerd. Alle volwassen leden van de Amsterdamse bieb kunnen de telescoop drie weken lang thuis neerzetten.

Zo kunnen ze bijvoorbeeld de kraters van de maan, de ringen van de planeet Saturnus en de manen van Jupiter bekijken – zelfs midden in de stad.

Extra telescopen

Het doel van de bibliotheektelescoop is om iedereen de kans te geven kennis te maken met sterrenkunde, zegt initiatiefnemer Esther Hanko:

"Astronomie, en wetenschap in het algemeen, is voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show. Maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Een telescoop is geen magisch instrument, en het hoeft ook niet duur of moeilijk te zijn om te beginnen met sterrenkijken. Met een leentelescoop kan iedereen het eens uitproberen."

Het idee sloeg meteen behoorlijk aan: "Ik was van tevoren even bang: straks komt er niemand", zegt Hanko. "Maar de telescoop was zo populair, dat we zelfs een stop moesten instellen. Er komen binnenkort drie extra telescopen beschikbaar in andere vestigingen van de bibliotheek."

Amerikaans idee

Hanko loopt al sinds 2014 rond met het idee van een bibliotheek-telescoop. Hanko: "Toen las ik in een tijdschrift over een Amerikaanse amateurastronoom, die daar zo'n project heeft opgezet. Toen dacht ik gelijk: dat wil ik ook!"

Het plan bleef lang in Hanko's achterhoofd, ook toen ze bij het Anton Pannekoek Instituut ging werken, het sterrenkunde-instituut van de Universiteit van Amsterdam. "Daar organiseerde ik maandelijks sterrenkijkavonden. Door de coronacrisis konden die niet doorgaan. Dat gaf de kans om eindelijk met de bibliotheektelescopen aan de slag te gaan."

Zo ziet de leentelescoop er uit. Zo ziet de leentelescoop er uit.

Hanko hoopt dat meer sterrenwachten en bibliotheken het idee oppakken. "We hebben een website gemaakt met alle nodige informatie, zoals een handleiding van de telescoop", zegt Hanko.

"Andere bibliotheken kunnen er dus zo mee aan de slag. Er komen natuurlijk wel praktische dingen bij kijken, je slingert een telescoop niet even over de toonbank. Maar alle medewerkers van de bibliotheek die ik spreek, zijn heel enthousiast, en vinden het leuk om de telescoop aan te kunnen bieden."

Kan ook met verrekijker

Hanko heeft ook nog een tip om zónder telescoop het heelal te verkennen: "Als je thuis een verrekijker hebt, kun je die ook gebruiken. Verrekijkers zijn awesome. Op internet kun je elke maand een sterrenkaart vinden, waar ook mooie dingen op staan om met een verrekijker te bekijken. Je kunt dan bijvoorbeeld al de ringen van Saturnus zien!"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore