Ga naar de inhoud
'Open, tenzij'

Het einde van de lockdown begint vandaag: dit mag nu weer

Beeld © ANP

Een nieuwe reeks versoepelingen uit het openingsplan van het kabinet gaat vandaag in. Musea, bioscopen, theaters mogen vanaf vandaag weer hun deuren openen. Daarnaast worden de regels en openingstijden voor de horeca verruimd en mag er thuis meer bezoek worden ontvangen.

In deze nieuwe stap mag bijna alles open, hetzij met voorwaarden. Zo mag de sportcompetitie voor de jeugd weer beginnen, maar mogen er nog geen toeschouwers bij deze wedstrijden zijn.

'Gesloten, tenzij' wordt 'open, tenzij', zo omschrijft het kabinet deze volgende stap van het openingsplan. "Stap 3 betekent in feite het einde van de lockdown", zei Rutte tijdens de persconferentie op 28 mei.

Dit mag vanaf vandaag weer:

 • Restaurants en cafés mogen binnen gasten ontvangen, met maximaal 50 personen en vaste zitplaatsen
 • Horeca mag langer open blijven, tot 22.00 uur 
 • Alcohol verkopen mag nu tot 22.00 uur (was 20.00 uur)
 • Bioscopen, musea en theaters mogen weer open. Voor doorstroomlocaties (zoals een museum) is er een maximum van 1 bezoeker per 10 vierkante meter. In binnenruimtes met vaste zitplaatsen geldt een maximum van 50 personen. Daarop zijn uitzonderingen: een zaal met meer dan 1000 zitplaatsen mag maximaal 250 mensen binnenlaten. Als de gelegenheid met toegangstesten werkt, geldt er helemaal geen maximum, zolang de anderhalve meter maar wordt gehanteerd
 • Uitvaarten vormen een uitzondering op de binnenruimte-regel: bij een uitvaart mogen 100 mensen zijn
 • Je mag nu vier personen thuis ontvangen
 • Ook buiten gaat de maximale groepsgrootte van twee naar vier personen
 • Jeugdcompetitie mag weer van start
 • Sportkantines en kleedkamers mogen weer open
 • Bij sport wordt het onderscheid in leeftijden losgelaten. Alle leeftijden mogen nu sporten zonder dat zij daarbij rekening hoeven te houden met de 1,5 meter regel. Dit laatste geldt alleen tijdens het sporten
 • Sauna's en zonnebankstudio's kunnen open
 • Het beoefenen van kunst en cultuur, zoals repeteren voor een band of orkest, mag weer
 • Binnenruimtes in pretparken mogen open
 • Eten afhalen en bezorgen kan tot 1.00 uur ’s nachts
Nederland
Afschalen coronamaatregelen
Nederland vanaf 30 juni verder open, met toegangstesten geen 1,5 meter op festivals

Barbecues en babyshowers 

Nu over het algemeen alles weer open is, kunnen we weer plannen maken. En dat doen we. Datumprikker.nl, de website en app voor het plannen van afspraken, zag eind mei bijna 50 procent meer afspraken gemaakt worden dan begin mei. Er worden zelfs meer afspraken gemaakt dan in dezelfde periode in 2019, toen corona nog niet bestond.

Nu er weer meer kan, maken we volop afspraken voor barbecues, weekendjes weg, vakanties en avondjes uit. Zo zag Datumprikker afgelopen week 40.000 mensen uitgenodigd worden voor een barbecue-afspraak. Ook babyshowers en vrijgezellenfeesten worden meer gepland, en zelfs  Sinterklaas- en Kerstafspraken worden alweer gemaakt.    

Datumprikker verwacht dat er deze zomer mogelijk wel 50 procent meer afspraken gemaakt gaan worden, dan in de zomer van 2019.
 

Nederland nog verder open

Het is de eerste keer dat versoepelingen op een zaterdag in gaan. Dat zou eerst woensdag 9 juni zijn, maar doordat de besmettingscijfers en de bezetting in de ziekenhuizen sneller daalden, was het mogelijk om te vervroegen. Slechts een paar dagen verschil, maar zo krijgen de culturele instellingen en horeca een extra weekend aan ruimte, zei Rutte tijdens de persconferentie.  

De volgende stap in het openingsplan, stap 4, is aangepast. Versoepelingen uit stap 4 en stap 5 zullen worden samengevoegd, waardoor er één grote stap wordt gemaakt. Grote evenementen mogen weer worden georganiseerd en ook discotheken en nachtclubs mogen met toegangstesten onder voorwaarden weer open. Voor festivals en doorstroomlocaties, zoals een museum, geldt dat zij dan met toegangstesten 75 procent van hun capaciteit mogen toelaten.

Het ziet er naar uit dat deze versoepelingen op 30 juni ingaan, maar bij dalende coronacijfers kan dat eerder zijn.

Bekijk ook: Blije kroegbaas krijgt na 7 maanden weer gasten aan de bar

01:40
De Utrechtse café-eigenaar Kris Besselse is dolblij met de versoepelingen, ook al gelden er nog wel wat beperkende maatregelen.