Nederland

Hagel, bliksem en onweer op komst: opnieuw code geel

04 juni 2021 10:23 Aangepast: 04 juni 2021 10:25
Lokaal wordt er veel regenval verwacht Beeld © ANP

Gisteren vielen er al pittige onweersbuien, maar ook vanmiddag kan het op sommige plekken flink tekeergaan. "De buien die vallen, zullen pittig zijn, met veel regen in korte tijd en met hagel, bliksem en onweer."

Ook kunnen de buien op één plek blijven hangen, vertelt Nicolien Kroon van Buienradar. "Dat kan leiden tot wateroverlast, omdat de putten het vele water niet aankunnen."

Dat was gisteren ook het geval in het oosten van Nederland, zoals te zien is op onderstaande beelden:

Code geel

Ook vandaag geldt voor het zuiden van Nederland code geel vanwege onweersbuien. Met code geel waarschuwt het KNMI om alert te zijn omdat er mogelijk kans is op gevaarlijk weer. De waarschuwing van vandaag is voor de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.

Voor Limburg geldt vanaf 13.00 uur code geel, maar voor Zeeland en Noord-Brabant is dit pas vanaf 17.00 uur.

'Schuil niet onder bomen'

Volgens het KNMI moet in de drie provincies rekening worden gehouden met onweersbuien met kans op blikseminslag, hagel en veel neerslag in korte tijd.

Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden. "Mijd open water en open gebied, schuil niet onder bomen. Volg weerberichten en waarschuwingen", zo is het advies.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Is er onweer op komst? Dan moet je dit absoluut (niet) doen

Ook morgen kunnen er volgens Kroon weer pittige buien vallen. Maar waar en wanneer precies, is nu nog lastig te zeggen.

Weekend met regen en zon

"Ik heb verschillende weermodellen bekeken, maar die zeggen allemaal wat anders. Wel zeker is dat de buien van vandaag verder naar het noordoosten zullen bewegen, dat er verspreid over het land makkelijk buien kunnen blijven ontstaan en dat het vanuit het zuidwesten droog wordt en de zon weer tevoorschijn komt. Hoe snel dit allemaal zal gaan, is nu nog lastig in te schatten."

Ze raadt aan om morgen goed de Buienradar in de gaten te houden.

Zondag wordt het een stuk beter, zegt Kroon. "Dat wordt een aardige dag met de meeste zonneschijn aan de stranden. In het oosten zien we wat meer bewolking en misschien een verdwaald buitje, maar niet zo heftig als vandaag."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore