'Wees alert'

Onderzoeksraad waarschuwt voor vliegtuigen die lang stil hebben gestaan

04 juni 2021 01:59 Aangepast: 04 juni 2021 14:00
Beeld © ANP

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) slaat alarm over technische problemen bij vliegtuigen die lang aan de grond hebben gestaan tijdens de coronacrisis. De raad heeft luchtvaartmaatschappijen gewaarschuwd om attent te zijn.

Reden voor de waarschuwing zijn twee incidenten waarbij verkeersvliegtuigen direct na de start problemen ondervonden met de hoogte- en snelheidsindicaties. Het was voor de toestellen van Transavia en TUI fly de eerste vlucht na lange tijd aan de grond te hebben gestaan. De onderzoeksraad vreest dat het niet bij deze twee incidenten zal blijven. 

Onjuiste informatie

Bij één van de voorvallen werd een afdekking niet verwijderd, bij het andere voorval waren enkele leidingen niet correct aangesloten. In beide gevallen leidde dit ertoe dat de piloten onjuiste hoogte- en snelheidsinformatie gepresenteerd kregen.

De technische dienst van Transavia liet onlangs nog aan RTL Nieuws zien hoe ervoor gezorgd werd dat die vliegtuigen veilig geparkeerd konden worden in hun lange periode van inactiviteit: 

Veilig teruggekeerd

Beide toestellen konden vervolgens veilig terugkeren naar het vliegveld, maar dat was mede te danken aan het goede weer, waardoor de piloten op hun zicht konden vertrouwen.  In het verleden zijn vergelijkbare technische problemen vaker de oorzaak geweest van een vliegramp.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veel vliegtuigen en piloten aan de grond: kan dat kwaad?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore