Plaatselijk noodweer

Noodweer in oosten van het land: ondergelopen straten en hagelstenen

03 juni 2021 21:58 Aangepast: 04 juni 2021 08:18
In de buurt van Assen viel in een uur, wat er normaal in een maand valt. Beeld © Wouter van Bernebeek

Forse buien van wel 70 millimeter en hagelstenen. Het oosten van ons land is getroffen door noodweer, met lokaal wateroverlast tot gevolg. Enkele wegen rondom Nijmegen waren tijdelijk onbegaanbaar en in elders Gelderland liepen kelders onder water.

De brandweer had het er een groot deel van de avond druk mee. Het KNMI had code geel afgegeven voor de namiddag en avond. Op sommige plekken viel wel 70 tot 80 millimeter neerslag, zoals in het Drentse Westerbork en Ekehaar, in de buurt van Assen.

Flinke bak met regen

Dat is een flinke bak met regen, normaal valt dat in een hele maand. Op andere plekken in het land was weinig te merken van het noodweer.

Op Twitter staan filmpjes en foto's waarop te zien is hoe mensen tot hun enkels in het water staan.  

In Hardenberg werd een valwind gefilmd. Die ontstaan soms bij onweersbuien als er een grote koude lucht met de regen mee naar beneden wordt gesleurd. De snelheid neemt nog toe door de zwaartekracht en doordat koude lucht zwaarder is dan warme lucht. Op het aardoppervlak verspreidt die wind zich dan in alle richtingen. 

Lees hier meer. 

Morgen en overmorgen

Vrijdag en zaterdag krijgen vooral het zuiden en zuidoosten van het land opnieuw te maken met onweersbuien. Het westen van het land houdt het zo goed als droog

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore