'Explosie van geweld'

'Huiveringwekkende' moordpoging door pedojager: OM eist 10 jaar cel en tbs

03 juni 2021 17:36 Aangepast: 03 juni 2021 17:56
Rechtbank, ter illustratie. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie heeft 10 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 36-jarige vrouw uit Enschede. Ze zou vorig jaar november samen met twee jongens van 16 en 18 jaar geprobeerd hebben een man te vermoorden.

Volgens de officier van justitie had de vrouw achterhaald dat het slachtoffer ooit was veroordeeld voor een zedenmisdrijf en wilde ze de man daarom doden. Ze overtuigde de jongens van 16 en 18 met haar mee te gaan. 

Knuppels en messteken

De man had een tv te koop staan, en dat gebruikte het drietal als smoes om bij hem langs te gaan. Volgens de officier van justitie volgde bij de man thuis een explosie van geweld. De verdachten probeerden de man te vermoorden 'door hem met knuppels letterlijk de hersenen in te slaan en met een groot mes meerdere keren diep in zijn rug te steken'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op jacht naar pedofielen: 'Na jaren in de cel wil ik iets terugdoen'

Uiteindelijk stond er iemand voor de deur en stopten de verdachten met hun aanval. Volgens de officier van justitie is dat de redding geweest van het slachtoffer. Ze noemt de koelbloedigheid waarmee door de verdachten over hun moordplannen werd gesproken en waarmee ze zijn uitgevoerd 'zowel huiveringwekkend als zorgwekkend'. 

"De verdachte heeft daarnaast twee jongens in haar bizarre acties betrokken: jongens die toch al een belast verleden hadden en nu wederom aan traumatische gebeurtenissen zijn blootgesteld. Dat moet haar bijzonder zwaar worden aangerekend", zei de officier van justitie.

Bekijk ook: Daniel is pedojager en doet zijn verhaal

"Kinderen zijn weerloos en het probleem is groter dan iedereen denkt in Nederland."

Volgens het OM is sprake van poging tot moord met voorbedachte rade en leverde elke verdachte een substantiële bijdrage aan het misdrijf. Deskundigen verklaarden dat de 36-jarige vrouw verminderd toerekeningsvatbaar is. De officier van justitie eiste daarom naast een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf ook tbs met dwangverpleging.

Tegen de 18-jarige jongen is een gevangenisstraf van 20 maanden in een justitiële jeugdinrichting geëist. Ook eist het OM jeugd-tbs. Deskundigen adviseerden het OM om bij de 18-jarige verdachte het jeugdstrafrecht toe te passen. De zaak tegen de 16-jarige jongen wordt op een later moment achter gesloten deuren behandeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie en justitie: stop met pedojacht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore