Ga naar de inhoud
Geld terug

T-Mobile betaalt niet-meegetelde sms'jes songfestival terug

Een van de fraaiere outfits van het songfestival Beeld © ANP

Alle mensen die tijdens het Eurovisie Songfestival tevergeefs geprobeerd hebben om per sms te stemmen, krijgen hun geld terug. Dat laat een woordvoerder van T-Mobile weten.

Honderden mensen kregen na de finale van het songfestival een bericht dat hun stem niet was meegeteld omdat deze te laat binnen was, terwijl zij wel op tijd hadden gestemd. Volgens de European Broadcasting Union (EBU), de koepel die het songfestival organiseert, lag het probleem bij de Nederlandse tak van T-Mobile.

T-Mobile weet nog altijd niet wat de oorzaak is. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan, maar het systeem laat geen aanleiding zien, aldus een woordvoerder.

Telecomproviders:
Lees ook:
Telecomproviders: 'Geen storingen op netwerk tijdens stemmoment songfestival'

Uitslag geldig

Omdat het bedrijf niet langer wil wachten, is besloten het geld terug te storten van alle te laat uitgebrachte stemmen. Het telecombedrijf wil niet zeggen hoeveel mensen hun geld terugkrijgen.

De EBU liet eerder al weten de Nederlandse stemproblemen te betreuren, maar zei ook dat de uitslag desondanks geldig is. Alle stemmen die wel zijn binnengekomen, waren gecontroleerd. Een eventuele wijziging in de Nederlandse publiekspunten zou bovendien geen andere winnaar hebben opgeleverd.

Het volledige statement van de EBU: 

"Alle stemmen bij de finale van het Eurovisie Songfestival zijn gecheckt en geverifieerd door het stemsysteem van onze partner Digame en auditoren E&Y en we zijn ervan overtuigd dat de uitslag geldig is. Het verheugt ons dat veel kijkers in Europa zo graag wilden deelnemen. We konden alleen de stemmen meetellen die centraal en binnen de tijd werden ontvangen. We begrijpen dat er in Nederland een probleem was met een van de telecomproviders, waardoor sommige stemmen die binnen de tijd zijn uitgebracht niet zijn verwerkt en op tijd verzonden. We betreuren de teleurstelling die dit heeft veroorzaakt, maar dat lag buiten de macht van de EBU."

Klachten
Lees ook:
Klachten over ongeldige stemmen songfestival: 'Dit is heel stom'