5 vragen beantwoord

Coronaprik in het gele vaccinatieboekje: wat heb je eraan?

03 juni 2021 15:48 Aangepast: 03 juni 2021 21:10
Het gele vaccinatieboekje. Beeld © ANP

Vanaf maandag kan elke coronaprik met een stempel in het gele vaccinatieboekje worden vermeld. Maar wat als je zo'n boekje niet hebt – hoe kom je eraan? Is het wel nodig en is zo'n stempel genoeg om te kunnen reizen? Vijf vragen en antwoorden.

1. Wat is het gele boekje?

Het gele vaccinatieboekje is het internationale bewijs van inenting waarin vaccinaties voor bijvoorbeeld gele koorts, dtp, hepatitis A en B geregistreerd worden. De coronavaccinatie kan hier nu aan worden toegevoegd.

Het boekje is leesbaar in het Engels, Frans en Nederlands en wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen. Het is handig als je op vakantie gaat naar landen waar gele koorts of dtp heerst of als je ver moet reizen voor werk.

2. Hoe kom je aan zo'n boekje?

Je krijgt een vaccinatieboekje na een inenting voor een vakantie. Heb je er nog geen, dan kun je het boekje online bestellen voor € 8,40. Let op: de GGD zet de registratie wel in het boekje, maar het is voor je eigen administratie. Er zijn momenteel geen internationale afspraken over het gele boekje als Covid-19-vaccinatiebewijs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Griekenland laat gevaccineerden toe, maar toeristen hebben daar niks aan

3. Hoe werkt het?

Na je coronavaccinatie krijg je een registratiekaart uitgereikt. Hierop staat een datum, een productnaam, een batchnummer van het vaccin en een url die linkt naar de bijsluiter. Het RIVM levert ook stickers met deze informatie. De stickers worden door de GGD op de registratiekaart geplakt, maar die kunnen nu dus ook in het gele vaccinatieboekje.

De GGD adviseert wel je registratiekaart goed te bewaren, want een stempel in het gele boekje is geen vaccinatiepaspoort.

4. Wat als je al gevaccineerd bent?

Mensen die al gevaccineerd zijn, kunnen ook een stempel krijgen als ze dat willen. Daarvoor moeten ze met hun vaccinatieregistratie en het gele boekje naar de vaccinatielocatie gaan waar ze zijn ingeënt, laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten.

Het kan zijn dat GGD-regio's dat alleen op vaste tijden en op een centrale plek doen. Daar wordt nog aan gewerkt.

5. Mijn huisarts heeft de prik gezet, kan die ook in het boekje?

Dat verschilt per huisarts. "Sommige artsen doen het wel, anderen niet", laat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) weten. De vereniging weet niet of huisartsen veel wordt gevraagd om een aantekening in het vaccinatieboekje.

Bekijk ook: Weer op vakantie in de EU? Zo gaat het vaccinatiepaspoort werken:

Het Europees Parlement heeft er zijn goedkeuring aan gegeven: een coronapaspoort dat in de hele EU geldig wordt. De pas moet het mogelijk maken deze zomer weer over de grens op vakantie te gaan. Maar je moet wel aan een paar voorwaarden kunnen voldoen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore