Ga naar de inhoud
'We zijn er nog niet'

Gemeenten krijgen volgend jaar 1,3 miljard euro extra voor jeugdzorg

Volgend jaar gaat er 1,3 miljard euro extra naar jeugdzorg. Dat laat het demissionaire kabinet weten na overleg met de gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de jeugdzorg.

Een arbitragecommissie oordeelde vorige week dat gemeenten 1,9 miljard euro extra nodig hebben om de jeugdzorg in 2022 goed uit te kunnen voeren.

Langdurige onderhandelingen tussen het rijk en de gemeenten liepen dit jaar op niks uit. Vervolgens is besloten een arbitrageprocedure te beginnen. Dan beslist niet een rechter, maar oordelen deskundigen over een conflict.

300 miljoen euro

Het kabinet zegde eerder al 300 miljoen euro toe, dat gaat van die noodzakelijke 1,9 miljard euro af. Daarnaast hebben kabinet en gemeenten afspraken gemaakt over maatregelen om op de kosten te besparen en daarmee wordt naar verwachting 214 miljoen euro bespaard op de uitgaven.

Baanbrekend
Lees ook:
Baanbrekend oordeel: kabinet moet komende jaren miljarden extra investeren in jeugdzorg

Dan blijft er een bijdrage voor volgend jaar over van 1,314 miljard euro.

Miljarden extra nodig

De arbitragecommissie keek ook vooruit. Ook voor de jaren na 2022, tot en met 2028, zijn er miljarden extra nodig, oordeelde ze. Dat oordeel 'dient als zwaarwegende inbreng voor de kabinetsformatie', stellen het ministerie van Volksgezondheid en de Vereniging Nederlandse Gemeenten in een gezamenlijke verklaring.

Het
Lees ook:
Het zoveelste rapport over problemen bij jeugdzorg, komt het ooit nog goed?

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid is blij met het akkoord, maar zegt ook dat de oplossing voor de lange termijn niet alleen een kwestie van geld is. Er zijn volgens hem ook maatregelen nodig. Volgens Blokhuis is 'doorgaan op dezelfde weg geen optie'.

'We zijn er nog niet'

Jan van Zanen is voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Hij vindt het goed dat het demissionaire kabinet 'conform de uitspraak' van de Commissie van Wijzen de tekorten van de jeugdzorg voor gemeenten compenseert. "Gemeenten hebben nu duidelijkheid voor 2022".

"Maar we zijn er nog niet", waarschuwt Van Zanen. "Voor de jaren daarna moeten afspraken worden gemaakt met het nieuwe kabinet. Wij gaan ervan uit dat het nieuwe kabinet, net als het demissionaire kabinet, ook conform de uitspraak zal handelen."

Komende
Lees ook:
Komende jaren miljard extra voor jeugdzorg, 'maar geld lost niet alles op'