Ga naar de inhoud
Non-binair

Genderneutraal woordgebruik rukt op: hij of zij wordt die of hen

Raven van Dorst Beeld © ANP

In de Nederlandse nieuwsvoorziening zul je de komende tijd steeds meer genderneutrale voornaamwoorden tegenkomen.

Het ANP, het persbureau dat aan een groot deel van de Nederlandse journalistiek nieuwsberichten, fotografie en radiobulletins levert, duidt genderdiverse personen die aangeven zich niet te herkennen in de wijze waarop ze beschreven worden, voortaan aan met andere voornaamwoorden.

Die, diens, hen, hun

Vanaf vandaag gebruikt het ANP voor personen die dat zelf aangeven 'die' in plaats van 'hij' en 'zij'. De woorden 'hem' of 'haar' worden vervangen door 'diens'. Ook 'hen' en 'hun' kunnen gebruikt worden als voornaamwoorden.

Een
Lees meer
Een nieuwe identiteit, een nieuwe naam: 'Ik zie het als een wedergeboorte'

Volgens ANP-hoofdredacteur Freek Staps gaat het persbureau 'met deze aanpassing in ons stijlboek mee met maatschappelijke ontwikkelingen'. "Taal leeft, soms schuurt of wringt dat", zegt Staps.

Kwestie van wennen

Maar nieuw taalgebruik went ook en om misverstanden bij de lezer of luisteraar te voorkomen wordt volgens het persbureau in elk bericht met deze nieuwe aanduidingen het gebruik uitgelegd. Het ANP gaat de aanpassing blijvend evalueren en past deze opnieuw aan wanneer daartoe aanleiding is.

"Mensen die buiten de hokjes 'man' of 'vrouw' vallen worden in het nieuws vaak alsnog in een van die hokjes geduwd", zegt voorzitter van belangenorganisatie Transgender Netwerk Nederland Brand Berghouwer. "Het ANP laat nu zien dat het heel eenvoudig is om op correcte wijze over non-binaire mensen te berichten."

Raven
Lees meer
Raven van Dorst wil aangesproken worden met 'hen' of 'die': hoe gangbaar is dat al?

Van Dorst, Rijneveld

Een van de personen die onlangs aangaven niet meer met hij of zij aangesproken te willen worden, is Raven van Dorst. Raven is onder andere bekend van de band DOOL en verschillende tv-programma's. Ook schrijver Marieke Lucas Rijneveld gaf aan non-binair te zijn, en wordt nu door journalisten met bijvoorbeeld 'hen' aangeduid. 

Vorig jaar werd 'hen' als verwijzing naar een non-binair persoon in de online-editie van de Van Dale opgenomen. Dat gebeurde na interviews met Marieke Lucas Rijneveld over hen non-binair-zijn. 

Raven
Lees meer
Raven van Dorst wil aangesproken worden met 'hen' of 'die': hoe gangbaar is dat al?