'Moeilijke beslissing'

Plasticsoepruimer Slat gaat met vervuiler Coca-Cola rivieren schoonmaken

03 juni 2021 08:57 Aangepast: 03 juni 2021 09:05
Plastcic afval in de Ebrie-lagune bij Abidjan, Ivoorkust Beeld © EPA

Uitvinder Boyan Slat en zijn organisatie The Ocean Cleanup gaan een opvallende samenwerking aan: met multinational Coca-Cola gaan zij plastic uit rivieren halen. 

De frisdrankgigant, verantwoordelijk voor heel wat plastic afval, gaat helpen met het in de vaart brengen van 15 Interceptors. Dat zijn afvalboten die worden ingezet om meer plastic afval uit rivieren te halen voordat het naar de oceanen stroomt. 

Plastic soep

De Interceptors zijn ontwikkeld na de plasticvanger waarmee The Ocean Cleanup de zogeheten plasticsoep in de Stille Oceaan probeert aan te pakken.

De samenwerking gaat verder dan alleen de Interceptors. The Ocean Cleanup gaat ook gebruikmaken van het internationale zakennetwerk van Coca-Cola en lokale medewerkers. Het is de bedoeling dat ze samen de juiste infrastructuur voor recycling gaan neerzetten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nederlander Boyan Slat komt nu ook met plasticvanger voor meest vervuilde rivieren

Moeilijke beslissing

In een videoboodschap op Twitter legt Slat de keuze uit voor het bedrijf, waarvan ook juist heel veel plastic flesjes worden opgevist. Toen het bedrijf hem twee jaar geleden benaderde om te helpen, 'was kiezen voor samenwerking met Coca-Cola een van de moeilijkste beslissingen', zegt hij.

Maar uiteindelijk besloot hij samen te werken. "Liever samenwerken dan uitsluiten. Ze moeten de kans krijgen mee te helpen bij het opruimen. Met hun hulp kunnen we meer impact hebben en dat is het enige dat telt."

Plasticproductie anders

Uiteindelijk hoopt The Ocean Cleanup overbodig te worden. "Dat gaat nog wel een tijd duren", zei Slat al eerder. Hij zou graag zien dat plastic over een aantal jaren net zo goed wordt ingezameld en gerecycled als aluminium. 

Daarnaast vindt de uitvinder dat de plasticproductie zo zou moeten veranderen, dat plastic geen schade meer veroorzaakt als het toch in het milieu terechtkomt.

Bekijk ook: Toename plastic afval door corona

Mondkapjes, handschoenen, wegwerpdoekjes... door corona is er meer plastic afval. Veel van dat afval wordt verbrand in plaats van gerecycled. Bij Save Plastics hebben ze daar iets op bedacht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore