Afweer al gestimuleerd

'Eén prik Pfizer of Moderna genoeg, ook na oudere corona-infectie'

03 juni 2021 00:57 Aangepast: 03 juni 2021 01:02
GGD-vaccinatielocatie in Helmond. Beeld © ANP

Ook wie langer dan een half jaar geleden een corona-infectie heeft doorgemaakt, heeft genoeg aan één dosis van een mRNA-prik. Eén vaccinatie met Moderna of Pfizer volstaat. Dat meldt het Outbreak Management Team (OMT) in een nieuw advies.

Coronaminister Hugo de Jonge informeerde de Tweede Kamer gisteravond over het nieuwe OMT-advies. Het doormaken van Covid-19 leidt tot 'een brede stimulering van de afweer', concludeert het OMT. Daardoor is het lichaam in staat een nieuwe besmetting te weerstaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Janssen-vaccin uit vaccinatieprogramma jongere groepen gehaald

Tot dusver werd ervan uitgegaan dat de infectie daarvoor maximaal zes maanden geleden moest hebben plaatsgevonden, maar op basis van recente onderzoeken concludeert het OMT dat die termijn kan worden losgelaten.

Ongeacht ernst klachten

Het maakt ook niet uit of iemand ernstige klachten heeft gehad of helemaal geen. Alleen mensen van boven de 80 en mensen met een verzwakt immuunsysteem, doen er verstandig aan toch die tweede prik te krijgen.

Het kabinet oordeelt 'in beginsel' positief over het advies. "We beraden ons op de uitvoeringsconsequenties", zei De Jonge.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronaprik in gele boekje? Bij deze regio’s kan het wel/niet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore