Effect eerste lockdown?

Nederland heeft 17,5 miljoen inwoners: meer baby's geboren dan verwacht

02 juni 2021 19:23
Archieffoto Beeld © iStock

Het aantal inwoners van Nederland is gestegen naar 17,5 miljoen. Opvallend: in de eerste maanden van dit jaar, zo'n negen maanden na het begin van de eerste lockdown, werden meer baby's geboren dan verwacht. "Het zou kunnen dat mensen na de werkdag nog wat tijd over hadden", zegt hoofdsocioloog Tanja Traag.

We tikken de 17,5 miljoen uit, blijkt uit de Bevolkingsteller van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die Bevolkingsteller geeft wat 'een onderbouwde schatting' wordt genoemd.

Die is gebaseerd op de recentste bevolkingscijfers uit april, aangevuld met berekeningen over de groei. Daarbij wordt gekeken naar geboortes en sterftegevallen en door het aantal mensen dat Nederland binnenkomt en verlaat.

Ingewikkeld spel

"In deze maanden is de sterfte wat lager dan in de koude winter of de hete zomer. In het voorjaar worden ook meer baby's geboren. In de zomer zie je dat arbeidsmigranten uit Oost-Europa naar hun land van herkomst gaan om vakantie te vieren. Daarna komen ze terug. Het is een ingewikkeld spel van plussen en minnen", legt CBS-hoofdsocioloog Tanja Traag uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Acht kinderen, negende is op komst: 'Een kind op de wereld zetten, is wonderlijk en verslavend'

De rekensom is moeilijker geworden door de coronacrisis. Traag: "Kennismigranten uit India bleven bijvoorbeeld weg, zij kwamen niet naar Nederland. Andere groepen gingen juist weg uit Nederland. De sterfte is nu weer op het niveau waar je het verwacht, maar was de afgelopen tijd hoog."

Meer kinderen geboren

In de eerste maanden van het jaar – ongeveer negen maanden na het begin van het thuiswerken – werden bovendien meer kinderen geboren dan verwacht.

"Het is makkelijk om je werk te combineren met de zorg voor een kind wanneer je thuiswerkt. Het zou ook kunnen dat mensen na de werkdag en het klussen gewoon nog wat tijd over hadden en fijn bij elkaar waren. Het kan ook zijn dat mensen in tijden van crisis op zoek gaan naar saamhorigheid, het kleine netwerk van een gezin. Maar we hebben geen vergelijkingsmateriaal, want we hebben nog nooit zo'n periode gekend."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouwen in Nederland en Europa krijgen steeds later eerste kind

Het aantal Nederlanders zonder migratieachtergrond is al jaren vrij stabiel: ongeveer 13 miljoen. De stijging komt door mensen met een andere achtergrond: vluchtelingen, maar bijvoorbeeld ook expats die hier tijdelijk werken en daarna teruggaan naar hun eigen land. Die groep is relatief jong en dus zitten meer mensen op de leeftijd waarop ze een gezin stichten.

18 miljoen

In 2001 passeerde Nederland de grens van 16 miljoen inwoners en in 2016 kwam het aantal mensen uit boven de 17 miljoen. Ook de komende decennia blijft het aantal mensen in Nederland naar verwachting stijgen. Tussen 2024 en 2028 zal de 18 miljoenste inwoner worden geregistreerd.

De berekeningen lopen tot 2070, dan telt Nederland vermoedelijk tussen de 18,7 miljoen en 22 miljoen inwoners.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore