Gelooft complottheorie

Vier maanden cel voor man die RIVM-baas Jaap van Dissel bedreigde

02 juni 2021 16:57
Jaap van Dissel (RIVM) Beeld © ANP

De politierechter in Den Haag heeft een 48-jarige man uit Sittard veroordeeld tot vier maanden cel voor het bedreigen van RIVM-baas Jaap van Dissel. Bart van W. uitte zijn bedreigingen in een besloten Facebookgroep en tijdens een demonstratie voor de Haagse rechtbank.

Van Dissel wordt ernstig bedreigd door een groep mensen die geloven dat hij lid is van een satanistisch en elitair pedonetwerk. Bart van W. maakt deel uit van die groep. "Verdachte gelooft kennelijk dat Van Dissel een moordenaar en een pedofiel is. Hij acht het geoorloofd om daartoe strafbare feiten te plegen. Er is sprake van eigenrichting", zei de officier van justitie daarover.

Voorwaardelijke gevangenisstraffen

Volgens justitie is Van Dissel niet de enige die door Van W. wordt bedreigd. "Hij deinst niet terug voor het bedreigen van (andere) publieke personen en personen met een publieke taak. Hij heeft daarvoor meerdere voorwaardelijke gevangenisstraffen openstaan."  Dat hij de bedreigingen bij de rechtbank uitte terwijl er een zaak tegen twee andere bedreigers aan de gang was, noemt de officier van justitie 'maatschappij ondermijnend'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Celstraf voor man die onder anderen Mark Rutte en Jaap van Dissel bedreigde

Tijdens die rechtszaak werden twee vrouwen veroordeeld tot acht en zes weken cel. Zij hadden in een groepsapp van berichtendienst Telegram opgeroepen om geweld te plegen tegen Van Dissel. In die chat werd ook zijn huisadres gedeeld en opgeroepen om 'met bakstenen' naar de verjaardag van de RIVM-directeur te gaan.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore