Reisbewijs

Coronaprik in gele boekje? Bij deze regio’s kan het wel/niet

02 juni 2021 17:59 Aangepast: 03 juni 2021 12:28
Beeld © ANP

In Utrecht wel, in Kennemerland alleen als erom wordt gevraagd: of de coronaprik in het gele boekje kan worden gezet, verschilt per regio. En dat terwijl een aantal landen, waaronder Duitsland, het gele boekje wél erkent als vaccinatiebewijs.

Het vaccinatieboekje wordt al jaren gebruikt voor het registreren van reisvaccinaties, bijvoorbeeld voor inentingen als je naar het buitenland reist. Maar na een vaccinatie van het coronavirus krijg je zo'n bewijs in de meeste gevallen niet.

Het gele boekje is namelijk nog geen geldig vaccinatiebewijs in Nederland. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid samen met de landelijke koepel van de GGD's besloten. Volgens GGD GHOR wordt er nog gewerkt aan een 'fraudebestendig vaccinatiebewijs voor alle Nederlanders dat op Europees niveau wordt ontwikkeld'. 

Registratiebewijs

Daarom bepaalt iedere GGD zelf of de prikken daar worden bijgeschreven in het gele boekje. Dat wordt niet verboden, maar het is ook geen vast beleid. Wel krijg je altijd een registratiebewijs mee op papier. Dat registratiebewijs is volgens de GGD belangrijker dan het gele boekje.

Hieronder zie je in welke regio's je wél een stempel krijgt na een vaccinatie: 

Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat van acht regio's duidelijk is dat ze de coronaprik wel registreren in het gele boekje. De andere regio's, die op de kaart grijs zijn gekleurd, doen dit niet, óf daarvan is niet bekend of ze dat doen.  

Er zijn meerdere redenen waarom een GGD ervoor kiest om géén stempel te zetten in het gele boekje. Zo zegt GGD Drenthe: "Het invullen en bijwerken van het gele boekje kost tijd, al snel zo'n 1-2 minuten. Dat is kostbare tijd die we hard nodig hebben om zoveel mogelijk prikken te kunnen zetten." 

'Werken met stickers complex'

Bovendien, zegt GGD Drenthe, is het werken met stickers voor GGD'en complex. "Het vraagt goede en veel organisatie. Er moeten continu stickerrollen worden vervangen en worden gecheckt. Die tijd hebben we niet over bij onze voorbereiding op en uitvoering van tienduizenden prikken per week." Sommige GGD'en weigeren het uitdelen van de stempels omdat het 'tegen de richtlijnen' ingaat. 

GGD Hollands-Midden schrijft op zijn website dat er niet proactief stempels worden uitgedeeld. Het personeel doet dit alleen als ernaar gevraagd wordt in de wachtruimte na de vaccinatie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Griekenland laat vakantiegangers toe die Nederlands vaccinatiebewijs kunnen tonen

GGD GHOR zegt in een reactie tegen RTL Nieuws te weten dat verschillende regio's een stempel zetten of een sticker plakken in het gele boekje. "We zijn voorstander van een landelijke, eenduidige aanpak, maar regio's mogen hierin hun eigen afweging maken. We houden geen dagelijks overzicht bij welke invulling de regionale GGD'en geven aan deze landelijke richtlijnen", zegt een woordvoerder. 

Ergernis in de Kamer

Het gebrek aan landelijk beleid zorgt voor ergernis in de Tweede Kamer. Kamerlid Attje Kuiken van de PvdA diende vorige maand een motie in. Ook D66-Kamerlid Jan Paternotte heeft er vragen over gesteld.

Gisteravond zat Paternotte aan tafel bij het tv-programma Beau: "Het vervelende is dat mensen het nodig hebben. Je moet een test doen als je naar Duitsland gaat, maar dat hoeft niet als je gevaccineerd bent. Best veel mensen komen in Duitsland. Die moeten dan steeds opnieuw testen omdat ze in Duitsland een geel boekje willen zien. Alleen een registratiekaart is dan niet voldoende."

De EU werkt nog aan een coronapaspoort. Reizigers kunnen dan met een QR-code aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, negatief hebben getest of al een besmetting achter de rug hebben en daardoor zijn beschermd.

Bekijk ook: weer op vakantie in de EU? Zes vragen over de coronapas

Het Europees Parlement heeft er zijn goedkeuring aan gegeven: een coronapaspoort dat in de hele EU geldig wordt. De pas moet het mogelijk maken deze zomer weer over de grens op vakantie te gaan. Maar je moet wel aan een paar voorwaarden kunnen voldoen. Zo

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore