Naar Zuid-Amerika

Nederlandse honden Bruce en Boris gaan jaguar-stropers opsporen: 'Hun neus is briljant'

02 juni 2021 16:05 Aangepast: 02 juni 2021 16:21
Boris (links) en Bruce (rechts). Beeld © LPDreamphotography

Hondentrainer Wesley Visscher (33) gaat samen met zijn speurhonden Bruce en Boris op een internationale, gecoördineerde missie naar Zuid-Amerika. Ze gaan er illegale jaguarstropers en -smokkelaars opsporen. De honden zijn getraind in het ruiken van botten, tanden, huid en poep van de bedreigde diersoort. "Niemand kan Boris en Bruce voor de gek houden. Hun neus is briljant."

Bruce is zoals een labrador hoort te zijn. Lief, goedaardig, vriendelijk. Kwispelt de hele tijd. Boris is ook lief, maar wat drukker, een opgewonden standje vol energie. Samen gaan ze op missie, over een paar weken zitten ze in Zuid-Amerika. 

Zin in

"Ze hebben er zin in", zegt baasje en hondentrainer Wesley Visscher (33) uit Ens, Flevoland. De afgelopen weken heeft hij zijn honden, speurneuzen pur sang, getraind om jaguars, of resten van de dieren, te herkennen.

'Operation jaguar' heet de missie officieel, en waar die precies naartoe gaat in Zuid-Amerika, mag niemand verder weten. "We komen op plekken en bij mensen waar we, op z'n zachtst gezegd, niet heel welkom zijn."

Bruce gaat zitten als hij iets heeft gevonden. Bruce gaat zitten als hij iets heeft gevonden.

Natuurorganisatie IUCN en stichting IFAW, waar Wesley voor werkt, coördineren het project. Doel is om de handel in tanden, huid en botten van de jaguar tegen te gaan.

Wesley zal bijvoorbeeld vooral 's nachts veel voertuigen onderzoeken die van en naar nationale parken rijden, routes waarvan bekend is dat daar veel illegaal gestroopte of gevangen dieren over worden vervoerd. Ook gaat hij veel naar vliegvelden en havens. "Je hebt stropers die mijn honden proberen te misleiden, met bijvoorbeeld producten die een hele heftige geur hebben. Zoals pepers."

Maar daar trappen Boris en Bruce niet in.

Boris is altijd vol energie - en heel erg gefocust. Boris is altijd vol energie - en heel erg gefocust.

Hoe train je een hond voor zo'n missie? "Het begint met een speeltje", zegt Wesley. "Gewoon zo'n goedkoop ding van 10 euro. Een tennisbal, een flostouw. Je moet een hond hebben die daar héél gek op is en niet stop met zoeken voor hij dat ding weer heeft teruggevonden."

Wesley zorgt dan dat het speeltje de geur bevat van datgene dat de hond moet zoeken. Daarvoor kreeg-ie hulp van Artis: die leende hem dekens uit het jaguarverblijf, en Wesley kreeg bakjes met uitwerpselen mee. Ook verstopte Wesley soms een tand in het speeltje. "Op den duur maakt de hond een associatie tussen de jaguargeur en het speeltje. De hond denkt dat hij naar zijn speeltje zoekt."

Wesley reist de hele wereld over met honden. Wesley reist de hele wereld over met honden.

Bruce en Boris hebben allebei hun eigen manier om aan Wesley door te geven: baasje, hier ligt wat. Bruce gaat netjes zitten, Boris bevriest als het ware: die gaat tegen het voertuig of de doos of kooi aan zitten. 

Wesley benadrukt; niet elke stroper is slecht. "Ik kom nu eenmaal in landen waar mensen ervan overtuigd zijn dat jaguars die te dicht bij het dorp komen, hun kinderen komen halen. En soms zie je gezinnen, straatarm, met zes of zeven kinderen in een sloppenwijk, en dan komt er een rijke zakenman uit Azië die zegt: 'Als jij voor mij een jaguar stroopt, dan krijg je bakken met geld'. Ja, ik kan zo'n man, een vader, het dan niet kwalijk nemen."

Mensen opleiden

De enige manier om deze vorm van stroperij tegen te gaan, is mensen opleiden en ze te laten inzien dat de toeristen naar hun land komen om de dieren levend, in het wild te zien. "Waar ik vooral woedend van word, zijn de grote criminele organisaties die stropen op grote school."

Het maakt hem blij als hij een levend dier kan redden, maar ook verdrietig om zo'n beest dan aan te treffen. "Als ik dan zo'n baby-Orang-Oetan in een klein kooitje ziet wegkwijnen, breekt mijn hart."

Bruce en Boris daarentegen staan er gewoon bij te kijken en te kwispelen. Ze wachten op hun beloning: het speeltje.

"Voor hen is het één groot spel. Zodra ik mijn uniform weer aantrek, staan ze voor de deur. Maar ze hebben geen idee wat ze voor andere dieren betekenen."

Benieuwd hoe zo'n speurhond te werk gaat? Je ziet het hieronder: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore