Minder kans op bijwerkingen

Gezondheidsraad: geef jonge mensen vaccin van Moderna of Pfizer

02 juni 2021 12:29 Aangepast: 02 juni 2021 12:31
Steeds meer jonge mensen worden geprikt. Beeld © ANP

Jonge mensen die vanaf nu worden uitgenodigd voor een coronavaccin moeten bij voorkeur een prik van Moderna of Pfizer krijgen. Dat zegt de Gezondheidsraad in een spoedadvies aan het kabinet. Deze vaccins zouden een hogere effectiviteit hebben en minder nadelen dan de vaccins van AstraZeneca en Janssen.

Volgens de Gezondheidsraad heeft het kabinet de ruimte om deze keuze te maken omdat we voldoende vaccins beschikbaar hebben en omdat het aantal coronabesmettingen relatief laag is. 

Risico weegt zwaarder

Zowel bij het vaccin van Janssen als AstraZeneca zijn meldingen gemaakt over een zeldzame ernstige bijwerking: trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes.

Bij jonge mensen is het risico om ernstig ziek te worden door het coronavirus klein. Daarom weegt het risico op de zeldzame bijwerking van deze vaccins des te zwaarder, zegt de Gezondheidsraad. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bij gevaarlijke bijwerking geen tweede prik met AstraZeneca

Het vaccin van Janssen zou wel goed ingezet kunnen worden bij groepen die moeilijk te bereiken zijn via de reguliere kanalen. Zij hoeven dan niet nog een keer terug te komen voor een tweede prik. Op dit moment worden bijvoorbeeld de dak- en thuislozen al geprikt met Janssen. 

Advies AstraZeneca blijft

Demissionair minister Hugo de Jonge besloot in april, op advies van de raad, om AstraZeneca alleen nog toe te dienen aan mensen van zestig jaar en ouder. Dat advies blijft hetzelfde. AstraZeneca wordt nu alleen ingezet bij mensen die de tweede prik van dat vaccin nog moeten krijgen. Dat is volgens de raad wenselijk om te blijven doen. 

Het aantal meldingen van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes is na de tweede prik van AstraZeneca aanzienlijk lager dan bij de eerste prik. Bovendien is er nog niet voldoende onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van het combineren van een ander vaccin na een eerste prik van AstraZeneca. 

Bekijk ook: waarom '66 procent bescherming' misleidend is

Het coronavaccin van Janssen heeft een beschermingsgraad van 66 procent, terwijl Pfizer op 95 procent zit en Moderna op 94 procent. Veel mensen denken dat je met Pfizer beter beschermd bent, maar dat kun je zo helemaal niet zeggen. Waarom?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore