Ga naar de inhoud
Zomerdagen

Nog even genieten vandaag: zomerse zon zet door, maar ook onweer op komst

Jongeren genoten van het warme weer van gisteren Beeld © ANP

We hebben nu een paar dagen al volop mogen genieten van de zon. Gisteren was zelfs de eerste officiële zomerse dag, want er werd een temperatuur van 25,2 graden gemeten in De Bilt. De komende dagen zal aan de temperatuur niet veel veranderen, maar misschien is het toch handig om na vandaag even naar buiten te kijken voor je eropuit gaat.

Het weerbeeld van vandaag verschilt niet veel met gisteren. De zon laat zich veel en vaak zien en de temperatuur zal zo rond de 27 graden liggen.

Plaatselijk zullen er zelfs uitschieters zijn tot en met 29 graden. Iets wat we al een paar maanden niet hebben gezien, vertelt Buienradar-meteoroloog Maurice Middendorp

Laat
Lees ook:
Laat de lente maar komen: hooikoorts en uv-licht helpen tegen corona

"Het is echt mooi weer. Daar hebben we even op moeten wachten. Maar daarin schuilt ook het gevaar, want de zonkracht is nu ook heel hoog. Als de zon op zijn felst is, tussen 12 en 16 uur ongeveer, is het wel slim om te smeren. Je kunt namelijk al verbranden in 10 tot 15 minuten."

Wisselvallig

Na vandaag wordt het wel iets wisselvalliger. Zo waarschuwden wij eerder voor zogenoemde 'popcornbuien' en die gaan er na vandaag toch echt komen. Toch zal niet het hele land er evenveel last van hebben, volgens Middendorp.

Ook
Lees ook:
Ook komende week volop zon, op een paar 'popcornbuien' na

"Vooral in het oosten van het land zullen er flinke onweersbuien ontstaan. Met ook hagel en stevige windstoten. De temperatuur blijft nog wel aangenaam, maar houd Buienradar dus wel even goed in de gaten."

Van die onweersbuien zullen we waarschijnlijk tot zondag last hebben. Maar vanaf dan wordt het wel weer volop genieten van de zon. Zonder buien, wel met iets lagere temperaturen. "Wind uit de noordhoek zorgt ervoor dat die temperaturen rond de 20 graden blijven liggen. Niet zomers, maar nog steeds heel lekker weer dus", vertelt Middendorp.

Strand

Komende week dus volop genieten in de zon en het ziet ernaar uit dat daar volgende week niet zoveel verandering in zal komen. Middendorp heeft nog wel een waarschuwing voor de strandliefhebber die volgende week naar zee wil. 

"Vandaag is het prima strandweer, maar begin volgende week zou ik er niet al te veel van verwachten. Het is er iets kouder, door een noordelijke wind. In je bikini of zwembroek daar staan is er dus niet bij. Maar om even lekker uit te waaien en toch wat zonnestralen te pakken, is het strand altijd geschikt."