Ontwikkeling nu in stroomversnelling

Opgelet: eerste eikenprocessierupsen hebben brandharen

02 juni 2021 09:48 Aangepast: 02 juni 2021 10:54
Eikenprocessierupsen Beeld © ANP

Vanaf nu is het bij eikenbomen weer opletten geblazen. De eikenprocessierupsen zijn er weer. Wat later dan normaal, maar niet minder vervelend. De eerste eikenprocessierupsen hebben weer de brandharen die zo'n pijn en jeuk geven aan de huid en de ogen.

Uit een inventarisatie van Kenniscentrum Eikenprocessierups blijkt zo’n 15 procent van de eikenprocessierupsen het vierde larvestadium te hebben bereikt. Dit is het stadium waarin ze brandharen krijgen.

Het kenniscentrum heeft een nieuwsbericht verspreid via de website Nature Today. Door de zeer koude lente is de ontwikkeling van de eikenprocessierups drie weken later dan vorig jaar. Of we door het koude voorjaar minder last zullen gaan krijgen van de rups, valt nog niet te zeggen.

Warmtepiek

De overlast zou dit jaar net zo goed groter kunnen worden: de combinatie van een warmtepiek eind maart en de kou daarna, heeft alleen voor een 'grote spreiding in ontwikkeling van de rupsen gezorgd'. 

"Ik hoop stiekem op een lichte afname", zegt Jurjen van Dijk van de Vlinderstichting. "Je ziet vaak dat insectensoorten een piek hebben in een bepaald jaar. Daarna zie je het wat afnemen." Dat lijkt nu ook het geval: twee jaar geleden was de overlast nog groot, vorig jaar was de overlast al iets minder, terwijl veel meer mensen de bossen en de parken opzochten.

In een stroomversnelling

Door de hogere temperaturen is de ontwikkeling van de rupsen nu wel in een stroomversnelling gekomen: ze eten daardoor sneller en de hele dag door. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat mag je doen in de strijd tegen de eikenprocessierups?

De rupsen die nu in het vierde larvestadium zitten, beginnen binnenkort aan de bouw van de karakteristieke nesten, het kenniscentrum verwacht dat die nesten over ongeveer een week zichtbaar worden.

Grote en kleine haren

De eikenprocessierups heeft al grote haren als het insect uit het ei komt. Deze haren zijn onschadelijk. De haren die wel voor overlast zorgen, zijn juist de kleinere zogenoemde brandharen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eikenprocessierups bestrijden? Hang een vleermuizenkastje in je tuin

De rupsen die nu in het vierde stadium zitten, zijn vooral rupsen die aan de zuidkant van bomen zitten. Vooral aan deze zonnige kant is het dus extra goed opletten.

Rupsen die op schaduwrijke plekken zitten, zijn over het algemeen nog niet zo ver. Zo zitten de meeste rupsen aan de noordkant nog in het tweede en derde larvestadium.

"Maar het is überhaupt opletten bij eikenbomen", zegt Van Dijk van de Vlinderstichting. "Ook in de buurt is het niet handig om te picknicken. Vooral ook bij harde wind moet je oppassen."

Dit is wat je er tegen kan doen

Heb je last van de eikenprocessierups? In de video hieronder wordt uitgelegd wat je wel en juist niet moet doen om ellende te voorkomen:

De eikenprocessierups is terug en gaat waarschijnlijk weer voor veel overlast zorgen. In deze video uit 2020 leggen je uit wat je wel en juist niet moet doen om ellende te voorkomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore