Geïntimideerd door voorman

Roemeense arbeidsmigranten Limburg leefden onder vreselijke omstandigheden

01 juni 2021 18:07 Aangepast: 01 juni 2021 20:46
Beeld © Gemeente Maasgouw

Vies, verouderd en gevaarlijk. Op een boerderijcomplex in Linne (Limburg) zijn ruim vijftig arbeidsmigranten aangetroffen onder 'erbarmelijke omstandigheden'. "Ik heb zelden zo'n mensonterende situatie meegemaakt", zegt burgemeester Stef Strous van Maasgouw, waar Linne onder valt.

De arbeidsmigranten werden afgelopen vorige week gevonden tijdens een gezamenlijke controle van de vreemdelingenpolitie, de Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de gemeente Maasgouw.

Intimiderend gedrag

De gemeente heeft direct een einde aan de situatie gemaakt en de eigenaar opgedragen de arbeiders elders te huisvesten. "Vooral de onveilige situatie waarin we de mensen aantroffen, maakte uitstel van maatregelen voor mij onbespreekbaar", aldus burgemeester Stef Strous.

Volgens Strous maakten sommige Roemeense arbeidsmigranten een kwetsbare, deels verwaarloosde indruk en leken ze bang te zijn voor de voorman. "Deze vertoont intimiderend gedrag, zowel richting de ambtenaren als de arbeidsmigranten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Arbeidsmigranten zijn hard nodig, maar waar moeten ze wonen?

De Roemenen verbleven in de bijgebouwen van de hoeve waar onder meer slaapvertrekken en een eetkamer waren. Ook aan de achterkant van het pand staan nog enkele mobiele woonunits. Verspreid over de slaapvertrekken staan bijna zeventig bedden en stapelbedden, meldt de gemeente.

Stapelbedden tegen het dak

Het pand waar de arbeidsmigranten zaten, oogde volgens de gemeente zwaar verouderd, vervuild, verwaarloosd en onveilig. Stapelbedden komen soms tegen het dak aan, er lijkt geen goede ventilatie te zijn, voor sommige ramen zit tralies.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slapen in lekkende tenten: zo worden arbeidsmigranten behandeld

Kookplaten met gasflessen en gasbranders staan dicht bij ruimten waar vier tot zes mensen slapen, vluchtroutes ontbreken of zijn gebarricadeerd, brandmelders zijn niet goed en er zijn geen spullen om te blussen als er brand zou uitbreken. Een deugdelijk nachtregister ontbrak. Het echtpaar dat eigenaar is van het complex had wel een klapper met kopieën van identiteitsbewijzen.

Op 20 mei vond ook al een inspectie plaats in het gebouw. Toen waren er maar enkele arbeidsmigranten. Van alle aangetroffen bedden bleken er 58 te zijn beslapen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore