Ga naar de inhoud
Aandacht voor de clitoris

Seksspeeltjes erg in trek tijdens corona, vooral een opsteker voor vrouwen

Verschillende seksspeeltjes Beeld © ANP

De satisfyer, buttplug of tarzan-vibrator: zowel mannen als vrouwen genieten ervan. Dat blijkt wel uit de enorme toename van het aantal verkochte seksspeeltjes. Volgens experts is dat vooral een goed teken voor vrouwen: "Het zou kunnen betekenen dat mensen zien dat er meer is dan penis-in-vagina-seks", zegt hoogleraar seksuologie Ellen Laan.

We hebben niet stilgezeten, blijkt uit cijfers van het bedrijf achter seksshop EasyToys. In de eerste maanden van 2021 verkochten ze maar liefst 95 procent meer seksspeeltjes dan een jaar eerder. Toen de avondklok inging, steeg de verkoop zelfs met 170 procent. Twee andere bekende aanbieders op het gebied van seksspeeltjes, Cristine Le Duc en Willie.nl, bevestigen dit beeld. Ook zij zien een enorme toename in de verkoop.

Dat komt volgens Ellen Laan door de tijd waarin we leven. Volgens haar is er nu meer aandacht voor het vrouwelijke plezier. En dat is maar goed ook, zegt ze. Al jaren maakt ze zich hard voor het taboe dat rust op vrouwelijk plezier in seks. Het is voor haar onbegrijpelijk dat, als het hierom gaat, zo’n grote kloof bestaat tussen mannen en vrouwen.

Ze heeft het dan vooral over het gebrek aan kennis - met name bij mannen - over waar vrouwen van genieten tijdens de seks. Volgens Laan begint dit plezier bij stimulatie van de clitoris. "Precies hetzelfde geldt voor mannen: zij hebben ook niet 'out of the blue' een stijve, ook zij kunnen pas penetreren als ze opgewonden zijn", schrijft ze op Twitter. 

Eindelijk
Lees ook:
Eindelijk staat de clitoris ook in biologieboek middelbare scholen

Het frustreert Laan dat veel meisjes en vrouwen opgroeien met het idee dat penetratie het walhalla is van seks. Ze ziet dat graag anders. De toenemende populariteit van seksspeeltjes is wat dat betreft een lichtpunt.

Het is een goed begin, zegt ze, want betekent dat meer mensen het acceptabel vinden dat vrouwen genot mogen ervaren. "En weten dat je daarvoor bij de clitoris moet zijn en niet alleen de penis nodig hebt voor plezier. Seks is meer dan alleen penis-in-vagina-seks."

Vooral koppeltoys populair

De coronacrisis blijkt een lucratieve tijd voor sekswinkels. Vooral zogeheten koppeltoys, speeltjes waar je als koppel plezier aan beleeft, en speeltjes voor vrouwen, zoals de satisifier en tarzan-vibrator, doen het goed.

En daarnaast zijn cadeausets populair: een compleet pakket met glijmiddel, bulletvibrator, handboeien, oogmasker, kietelaar en een buttplug.

Meer
Lees ook:
Meer ongelukken tussen de lakens: 'Je weet nooit of speeltjes veilig zijn'

Het is niet zo dat mannen hun vrouw niet willen plezieren, zegt Laan. Integendeel. "Ik denk dat de meeste mannen het heel erg plezierig vinden om dat te doen, alleen de kennis ontbreekt. Ze kunnen zich daar vervolgens voor schamen. Als die gêne vermindert, denk ik dat dat voor veel mannen heel bevrijdend is. En ze erg gebaat zijn bij meer kennis."

Zijn we de schaamte echt voorbij?

De seksspeeltjes zijn erg in trek en ook op sociale media deinzen we er niet voor terug te discussiëren over het onderwerp. Maar betekent dat dan ook dat het taboe is verdwenen? Cultureel antropoloog Jelle Wiering (30) is gespecialiseerd in seksualiteit. Hij betwijfelt of we er opener over zijn geworden. "Door sociale media zie je het meer, maar ik denk niet dat de gemiddelde Nederlander op een verjaardag over dit onderwerp begint."

Volgens Wiering blijft het vooral een 'geheim' tussen jou en je partner. Seksspeeltjes zijn volgens hem een goed voorbeeld van waar seks om draait voor veel mensen: intimiteit. "Seks kent geheimen die je deelt met je partner. Seksspeeltjes leunen op die intimiteit: je gniffelt er samen over of met goede vrienden, maar met meer niet. Het streven naar openheid kent ook grenzen."

Verder vindt Wiering het boeiend om te zien hoe mensen onder andere door de coronacrisis op een andere manier bezig zijn met seks. "Daar verandert iets. Mensen hebben meer tijd gehad om na te denken over hun seksleven en overwegen dan blijkbaar seksspeeltjes", zegt hij. Ook vindt hij het een positieve ontwikkeling dat vrouwelijk plezier meer aandacht krijgt. "Ik vind het heel goed dat stellen meer gaan nadenken over het genot van de vrouw."

De spelregels voor seksspeeltjes:

02:33
Eerder maakte Editie NL deze video over de spelregels voor seksspeeltjes, aangezien het aantal ongelukken ermee flink steeg. Om die reden kwam Zweden in 2019 met een voorstel om internationale normen te maken om de veiligheid te verhogen.