Duurzaam alternatief

'Voor je spieren zijn ze net zo goed als melk, en ze zijn duurzamer: meelwormen'

01 juni 2021 12:29 Aangepast: 01 juni 2021 12:39
Een pistoletje met meelwormen Beeld © ANP / Marcel van den Bergh

Het eten van insecten heeft hetzelfde effect als het consumeren van melkproducten. Dat is aangetoond door wetenschappers van het Maastricht UMC+.

"Eiwit uit meelwormen kan in de mens direct worden verteerd, waarna de opgenomen aminozuren de spiergroei stimuleren en als bouwstenen worden opgenomen in onze spieren. Insecten blijken daarmee een duurzaam alternatief voor de traditionele dierlijke eiwitbronnen", stellen de onderzoekers.

Aminozuren

Voor het onderzoek kregen gezonde jonge mannen een shake met daarin meelworm- of melkeiwit. In beide eiwitten waren bepaalde aminozuren (bouwstenen van eiwitten) voorzien van een soort chemisch vlaggetje.

Hierdoor konden de onderzoekers precies bepalen waar in het lichaam de eiwitten terecht zouden komen. Vervolgens werden bij alle deelnemers de eiwitvertering en de spieropbouw gemeten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Knapperig tussendoortje: meelworm mag in EU worden gebruikt als voedsel

Toename spieropbouw

Volgens de onderzoekers leidde de inname van de insecten tot een sterke toename in spieropbouw, zowel in rust als na inspanning. Deze effecten waren niet verschillend van melkeiwit. "Binnen een paar uur na inname konden de onderzoekers de aminozuren al terugvinden in het spiereiwit van de deelnemers, wat laat zien dat je letterlijk bent wat je eet."

In ons lichaam worden spieren continu aangemaakt en weer afgebroken. Om die spieropbouw in balans te houden is de consumptie van voldoende eiwitten essentieel.

Zoektocht naar duurzame eiwitbronnen

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor alternatieve, duurzame eiwitbronnen die geschikt zijn  voor menselijke consumptie.

"Insecten kunnen op een meer duurzame manier op commerciële schaal geproduceerd worden dan veel traditionele dierlijke eiwitbronnen. Insecten zullen in de komende jaren hun intrede gaan vinden in het ‘Westerse’ dieet", denken de wetenschappers in Maastricht.

Bekijk ook: Een bitterbal van krekel? 'Smaakt gewoon lekker'

We moeten veel meer krekels eten. Dat vindt de organisator van het 'krekeldiner'. Vanavond serveerde hij een 5-gangendiner met een hoofdingrediënt: krekel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore