Ga naar de inhoud
Coronavaccinatie

AstraZeneca-weigeraars sneller dan verwacht opnieuw aan de beurt

Het AstraZeneca-vaccin Beeld © Newscom

De mensen van 60 tot en met 64 jaar die een vaccinatie van AstraZeneca hebben geweigerd, kunnen vanaf zaterdag 5 juni een vaccinatie-afspraak maken. Ze krijgen dan een prik van Moderna of BioNTech/Pfizer.

Dat is eerder dan verwacht. Vorige week zei minister De Jonge nog tegen RTL Nieuws dat hij vooral tempo wilde maken. "En het tempo is het meest gediend bij prikken wat de pot schaft."

Sommige 60-plussers, die via hun huisarts AstraZeneca konden krijgen, hadden dit voorjaar hun twijfels over AstraZeneca en wilden daarom dat specifieke vaccin niet. Er is een heel kleine kans op zeldzame trombose na een coronavaccinatie van AstraZeneca.

Meerderheid
Lees ook:
Meerderheid Nederlanders: 'Laat mensen zelf kiezen welk vaccin ze krijgen'

De Jonge kondigde vorige week al wel aan dat er op een gegeven moment meer keuzemogelijkheid komt. "Als bijvoorbeeld in bepaalde leeftijdsgroepen de vaccinatiegraad wat achter blijft, dan gaan we daar extra achteraan jagen. Nog een aanbod doen met meerdere vaccins, waarbij mensen inderdaad kunnen kiezen."

Overigens krijgen alle Nederlanders die ouder zijn dan 60 en nog geen prik hebben gehad binnenkort een uitnodiging om zich alsnog te laten vaccineren. De 90-plussers krijgen als eerste een brief. Er wordt weer uitgenodigd van oud naar jong.

Dat betekent wel dat jongere mensen iets langer moeten wachten.

Bekijk ook: Waarom '66 procent bescherming' van Janssenvaccin misleidend is.

03:37
Het coronavaccin van Janssen heeft een beschermingsgraad van 66 procent, terwijl Pfizer op 95 procent zit en Moderna op 94 procent. Veel mensen denken dat je met Pfizer beter beschermd bent, maar dat kun je zo niet zeggen. Waarom? Dat leggen wij je uit.