'Papa ging haar doodsteken'

Vermoorde Rotterdamse moeder Justina wilde scheiden en kinderen meenemen

01 juni 2021 11:43 Aangepast: 01 juni 2021 14:33
De straat in Rotterdam waar het drama zich heeft afgespeeld. Beeld © ANP

Vlak voordat ze met acht messteken werd gedood, pakte de 36-jarige Justina uit Rotterdam haar spullen om echtgenoot Daniel D. (40) te verlaten. De Roemeense vrouw dreigde daarbij hun drie dochters mee te nemen.

Dit werd vandaag duidelijk tijdens de rechtszaak tegen D.

De kinderen werden kort na het drama op 29 augustus door buren aangetroffen voor de deur van hun huis aan de Insulindestraat. Huilend vertelden zij dat hun ouders zich hadden opgesloten in hun slaapkamer. "Er is iets mis met papa en mama", zei een van de meisjes.

Hals doorgesneden

De buren hebben tevergeefs op de deur gebonkt en daarna de politie gebeld. In de slaapkamer troffen agenten een bloedbad aan. De vrouw was overleden aan bloedverlies, haar hals was doorgesneden. Ze lag op de grond, met haar jas nog aan.  

Daniel D. lag naast haar met alleen een onderbroek aan. Hij had een mes in zijn keel en was zwaargewond. D. overleefde en werd later op verdenking van moord aangehouden in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum.

Verdachte zwijgt, maar bekende eerder

Bij zowel de politie als in het Pieter Baan Centrum zou D. hebben bekend dat hij zijn partner heeft gestoken. De verdachte zei vlak voor het misdrijf een mes uit de keukenlade te hebben gepakt en daarmee naar de slaapkamer te zijn gelopen, waar zijn vrouw haar koffers pakte. Een van de dochters verklaarde bij de politie dat ze had gehoord 'dat papa haar ging doodsteken'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Is het aantal misdrijven in jouw woonplaats gestegen?

De rechters probeerden D. tijdens het proces meerdere keren aan het praten te krijgen, maar de verdachte bleef zwijgen en was volledig in zichzelf gekeerd. Zijn toegewezen advocaat heeft hij niet erkend.

'Ontoerekeningsvatbaar'

Het Openbaar Ministerie eist tbs met dwangverpleging. De Rotterdammer was volgens deskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar toen hij zijn vrouw doodde en daarom is geen celstraf geëist.

De familie van de overleden Justina volgt de rechtszaak vanuit Roemenië via een videoverbinding. In de zaal luisteren de pleegvader en voogd van de drie dochters mee.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore