Ga naar de inhoud
Toch opgeroepen

Wachten AstraZeneca-weigeraars beloond: 'Ze zeiden dat ik gestoord was, maar ik ben blij'

Petra heeft gewacht met haar vaccin omdat ze kanker heeft en diabetes. Beeld © RTL Nieuws

AstraZeneca-weigeraars krijgen toch een andere prik, besloot demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vandaag. Vanaf zaterdag kunnen de zestigplussers een uitnodiging krijgen om bij de GGD alsnog een afspraak te maken, staat in een Kamerbrief die De Jonge heeft verstuurd. Daar zijn Nelleke en Petra erg blij mee.

"Dat is goed nieuws", zegt Nelleke (62). Ze liet zich niet inenten met AstraZeneca terwijl ze zwaar longpatiënt is: ze heeft vijftig procent longinhoud. "Ik heb heel lang getwijfeld toen ik mijn uitnodiging kreeg. Vlak voor ik gevaccineerd zou worden, zag ik op tv dat ze in Duitsland gestopt zijn met vaccineren met AstraZeneca. Ik heb er wakker van gelegen."

Na overleg met haar huisarts, heeft ze besloten de AstraZeneca-vaccinatie niet te nemen.

AstraZeneca-weigeraars
Lees ook:
AstraZeneca-weigeraars sneller dan verwacht opnieuw aan de beurt

Op die beslissing kreeg ze veel commentaar van mensen uit haar omgeving. "Ze begrepen het niet, zeiden dat ik gestoord was omdat ik zo vaak in het ziekenhuis lig. Maar ik ben heel blij dat ik het niet heb gedaan."

Pfizer of Moderna

Inmiddels heeft ze haar eerste Pfizer-vaccinatie gekregen. Haar tweede prik krijgt ze over 2,5 week. Maar dat betekent niet meer vrijheid. "Ik zit nu meer dan een jaar binnen en blijf nog even binnen tot mijn man en twee thuiswonende kinderen ook gevaccineerd zijn."

Nelleke heeft haar vaccinatie gehad omdat de GGD haar tot de kwetsbare groep rekent vanwege haar slechte longen. Andere zestigers die AstraZeneca hebben geweigerd, zijn nog niet aan de beurt. Zij krijgen vanaf zaterdag een nieuwe uitnodiging. Dit keer hoeven ze geen afspraak bij hun huisarts te maken, maar bij de GGD. Ze worden gevaccineerd met Pfizer of Moderna.

Meerderheid
Lees ook:
Meerderheid Nederlanders: 'Laat mensen zelf kiezen welk vaccin ze krijgen'

Petitie

Inmiddels gaat op internet een petitie rond waarin zestigers pleiten voor keuzevrijheid van de vaccins. De petitie is al meer dan 17 duizend keer ondertekend. Onder de ondertekenaars is te lezen waarom ze AstraZeneca hebben geweigerd.

Een ex-kankerpatiënt wil geen AstraZeneca vanwege lage bloedplaatjes, een docent die voor volle klassen staat heeft vanwege gezondheidsredenen ook geweigerd, iemand die ooit een longembolie heeft gehad is doodsbang het met AstraZeneca weer te krijgen. Mensen met hart- en vaatziekten en een groter risico op trombose hebben zich niet gemeld bij hun eerste vaccinatiebrief.

Goed nieuws

Voor deze groep is er nu dus goed nieuws, ze krijgen binnenkort een nieuwe oproep. De uitnodiging voor deze nieuwe afspraak gaat op leeftijd: van oud naar jong.

Daar is Petra harstikke blij mee. Ze is kankerpatiënt en heeft diabetes. "Er is een hele belangrijke, kwetsbare groep nog niet gevaccineerd", vertelt ze. Ook voor haar gezondheid is AstraZeneca niet goed, zegt haar huisarts. "Mijn huisarts heeft bij de GGD aangegeven om mij een ander vaccin te geven, maar de GGD wil daar niet aan." Daar komt nu dus verandering in, want ook Petra krijgt binnenkort een herhaaloproep.

Janssenvaccin effectief: waarom '66 procent bescherming' misleidend is

03:37
Het coronavaccin van Janssen heeft een beschermingsgraad van 66 procent, terwijl dat bij Pfizer 95 procent is en bij Moderna 94 procent. Toch zegt dat weinig. Waarom? Dat leggen wij uit in de video.