Ga naar de inhoud
Ook testplicht

Vanaf vandaag quarantaineplicht reizigers uit landen met zeer hoog risico

Een vertrekhal op luchthaven Schiphol in coronatijd. Beeld © ANP

Vanaf vandaag moeten reizigers uit zogenoemde zeerhoogrisicolanden die naar Nederland komen, in quarantaine. Ook moeten ze kunnen aantonen dat ze onlangs negatief zijn getest op het coronavirus. 

Met deze maatregelen komt er een eind aan het vliegverbod voor reizigers uit die landen. Op de lijst van zeerhoogrisicogebieden staan momenteel 25 landen. Voor India, Zuid-Afrika en een aantal landen in Midden- en Zuid-Amerika gold al een vliegverbod, dat nu dus is vervallen.

Inreisverbod

Overigens mogen reizigers uit die gebieden nog steeds niet naar Nederland komen omdat er een inreisverbod geldt voor mensen die zich buiten de Europese Unie bevinden. Daarop kunnen wel uitzonderingen gemaakt worden.

De lijst bevat ook een aantal landen dichter bij Nederland, waaronder Zweden, Cyprus en Litouwen. Suriname staat ook op de lijst. Dat land is bovendien een van de zeventien landen waar een 'zorgwekkende virusvariant' rondgaat. Wie uit een van deze landen naar Nederland komt, moet naast een PCR-test hooguit een dag voor vertrek ook een sneltest laten doen.

Wat
Lees meer
Wat verandert er door de quarantaineplicht voor reizigers uit het buitenland?

Tien dagen afzondering

De quarantaineplicht houdt in dat mensen zich na aankomst in Nederland tien dagen moeten afzonderen. Als ze na vijf dagen negatief testen, mogen ze al eerder de deur uit. De regels gelden ook voor mensen die naar Bonaire, Sint Eustatius of Saba reizen. Ze gelden bovendien nu ook voor mensen die bijvoorbeeld met de auto of boot naar Nederland komen.

Volgens het Outbreak Management Team is de quarantaineplicht in combinatie met de tests ongeveer net zo effectief als een vliegverbod om te voorkomen dat er coronapatiënten al dan niet met een zorgwekkende variant van het virus naar Nederland komen. Er is een website gebouwd waarmee reizigers kunnen kijken of ze in quarantaine moeten en hoe ze dat moeten regelen: de Quarantaine Reischeck.

Indiase
Lees meer
Indiase coronavariant is al hier, vliegverbod komt 'beetje laat'